migdałowa poezja z gruszkami

migdałowa poezja z gruszkami

eksperyment ty chyba moje drugie imię 🙂 często mam tak, że widzę zdjęcie i wyobrażam sobie smak i zapach. Dokładnie tak było i tym razem! W październikowym numerze miesięcznika PYSZNE na okładce królują gruszki i „czekoladowiec z gruszkami”. Nie byłabym oczywiście sobą, gdybym nie zrobiła swojej interpretacji przepisu do zdjęcia – a więc założeniem moim było – WYGLĄDA PODOBNIE.

przepis na tortownicę 21cm.
5 gruszek konferencja
1/2 szklanki brązowego cukru
3 laski cynamonu
10 goździków
3 gwiazdki anyżu
1,5 litra wody
________________
3 tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie Wawel 70%)
3/4 szklanki brązowego cukru
150g masła
120g mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże jajka
100g mąki pszennej

Gruszki obieramy zostawiając ogonek (ja nie wydrążałam środków). Do garnka wlewamy wodę, dodajemy 1/2 szklanki cukru, korę cynamonu, goździki i anyż, doprowadzamy do wrzenia, wkładamy nasze gruszki i gotujemy je na bardzo wolnym ogniu ok. 15 minut.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, masło rozpuszczamy w rondelku. Do Miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać razem na puszysty krem. Następnie ostrożnie wlewamy masło (nie może być gorące!) i czekoladę – stale ubijamy. Gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy mąkę migdałową, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki wyjmujemy z syropu, osuszamy każdą dokładnie ręcznikiem papierowym i wkładamy je do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 150stopni góra/dół + termoobieg przez ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto się upiekło.
PS: goście byli zachwyceni! ciasto zabrali na wynos 🙂

img_5526

Wydrukuj


Podobne wpisy

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, dżemy zrobione 🙂 Truskawki w sezonie jem codziennie! dodaje je do sałatek, zjadam same, wypijam w koktajlach, przygotowuję desery 🙂 zwyczajne TruskawkoweLove 🙂 Zapraszam Was zatem na pyszne i zdrowe muffiny 🙂 bez cukru! bez białej mąki! bez mleka! bez masła!  […]

dynia piżmowa faszerowana quinoa, szpinakiem, boczkiem i pieczonym czosnkiem

dynia piżmowa faszerowana quinoa, szpinakiem, boczkiem i pieczonym czosnkiem

Jesień w pełni a ja otaczam się sezonowymi dobrociami i korzystam z promieni słońca ile tylko mogę 🙂 Zapraszam Was dziś na obiad doskonały! Pyszna pieczona dynia, faszerowana samymi dobrociami! porcja dla 2 osób: pieczona dynia: 1 mała/średnia piżmowa dynia 4 łyżki oliwy z oliwek […]



18 thoughts on “migdałowa poezja z gruszkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *