bakaliowe ślimaczki

bakaliowe ślimaczki

400g mąki pszennej
42 g drożdży
100ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
100g margaryny roślinnej
50g masła
50g smalcu
2 jajka
kandyzowana skórka z pomarańczy
rodzynki
cukier grubo ziarnisty

Masło, margarynę i smalec rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, mleko połączyć z drożdżami, cukrem, solą i wlać do mąki. Dodać jajka i dokładnie wyrobić. Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz i zagniatać ciasto, aż cały płyn się wchłonie. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i wyrobić do odpowiedniej konsystencji. Gdy nasze ciasto będzie gotowe, wkładamy je z powrotem do miski wysypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto urosło, wykładamy je na stolnicę, odcinamy odpowiedni kawałek, wałkujemy na prostokąt, smarujemy go rozkłóconym jajkiem i nakładamy cienką warstwę skórki z pomarańczy i posypujemy rodzynkami. Zwijamy w rulon i tniemy na kawałki o szerokości ok 1 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem ciasta do dołu, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja góra/dół.

Wydrukuj


Podobne wpisy

świąteczny CZEKOLADOWO-PIERNIKOWO łamaniec z orzechami, popcornem i bakaliami

świąteczny CZEKOLADOWO-PIERNIKOWO łamaniec z orzechami, popcornem i bakaliami

Uwielbiam obdarowywać bliskich swoimi smakołykami. Ba! uważam że to jedne z najbardziej trafionych prezentów, ponieważ dawane są prosto z serca, z wielkim staraniem, z ogromną dbałością o detale i estetykę. Zainspirowana przepisem na RockyRoad zawartym w niesamowitej książce Jamie Olivier „Świąteczne przepisy”, którą dostałam od Wyjątkowej […]

pączki z całych jaj

pączki z całych jaj

Receptura przepisu powstała z myślą o donatach 🙂 ale przecież jak eksperyment, to na całego! pączki również wyszły PYSZNE i w dodatku nie marnujemy białek  – jak w tradycyjnych pączkach. przepis na ok. 20 -25 sztuk 650g mąki pszennej tortowej 3 całe jajka 1 łyżka […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *