Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

rosół jak u Mamy

rosół jak u Mamy

W dzieciństwie niedziela bez rosołu to nie niedziela, obowiązkowo z grubo krojonym makaronem! 🙂 dziś raczej rzadko gotuję rosół, ale gdy już pada na niego, musi być pyszny! I taki właśnie jest mój, klarowny, aromatyczny, z pływającymi oczkami.

porcja na ok. 3 litry rosołu (ok. 8-10 osób)
500 g mostku wołowego z kością
3 udka z kurczaka
3 skrzydełka z kurczaka
1 szyja z indyka
1/2 selera z nacią
1 por (biała część)
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń do rosołu, nać no talerza)
1 duża cebula – opalona np: palnikiem gazowym lub nad kuchenką gazową
4 liście laurowe
6 zieli angielskich
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach3,5 litra wody

Wodę wlewamy do garnka, mięso myjemy, warzywa obieramy i myjemy. Wkładamy do garnka mięso, warzywa w całości (nie kroimy w kostkę) i przyprawy. „Gotujemy” na wolnym ogniu 3,5-4 godzin. Rosół nie może wrzeć! musi „pyrkać” i powoli nabierać smaku. Na początku gotowania rosołu na górze wywaru pojawiają się szumowiny – zbieramy je sitkiem. Rosół obowiązkowo! podajemy z domowym makaronem – przepis tutaj, oraz z marchewką wyjętą z wywaru i natką pietruszki.

img_5756

Wydrukuj


Podobne wpisy

CHLEB niedzielny

CHLEB niedzielny

Uwielbiam domowy chleb z wypieczoną na złoto skórką. Chleb w Naszym domu był pieczony od zawsze. Jak byłam małym brzdącem to piekła go Babcia zawsze w piątki 🙂 standardowo 4 duże bochenki by starczyło dla całej rodziny na tydzień. Jak byłam już trochę większa i […]

domowy makaron

domowy makaron

Uwielbiam makarony! mogłabym je jeść na okrągło: w zupach, z sosami, zapiekane … ale najbardziej lubię ten domowy, nierówno pokrojony – często wyjadany z garnka podczas gotowania 🙂 porcja na ok. 8-10 osób 220g mąki pszennej 220g mąki krupczatki 4 jajka oliwa z oliwek sól […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *