Zupy krem są ostatnio w Naszym Domu „na czasie”, bo szybko, łatwo i sprytnie można przemycić warzywa za którymi się nie przepada, a rozsądek podpowiada, zwłaszcza jesienią, kiedy wszystko ma najwięcej witamin trzeba z tych dobroci korzystać ile się da! Dziś PYSZNA zupa brokułowo-pietruszkowa z żółtym kurczakiem w marynacie z curry madras i kiełkami brokuła.
Z poniższych proporcji przygotujemy 2 spore porcje lub 3 mniejsze.
1 litr wywaru warzywnego
1 brokuł
3 średnie pietruszki
¼ dużego selera
3 łyżeczki natki pietruszki
sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy
2-3 ząbki czosnku
kiełki brokuła
kurczak:
200g filetu z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy CURRY MADRAS łagodnej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
odrobina papryki chilli
sól/ pieprz
oliwa z oliwek
Przygotować wywar. Pietruszkę i seler obrać, pokroić w kosteczkę wrzucić do gotującego się bulionu, dodając pieprz, sól, liść laurowy. Gotować około 10 minut, po tym czasie dodać brokuła – podzielonego na różyczki. Gotować jeszcze około 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, odlać trochę rosołu do miski (gdy zblendujemy od razu całość, zupa może być za rzadka – lepiej później dolać w razie potrzeby), resztę zupy zblendować. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i wcisnąć czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym.
Marynata: kurczaka oczyścić, pokroić w paseczki i włożyć do miski. Dodać przyprawy, oliwę i dokładnie wymieszać, odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie smażyć na patelni na złocisty kolor. Kurczaka pokroić z paski, włożyć do zupy. Udekorować kiełkami brokuła.
Krem ten, doskonale smakuje również z domowymi grzankami.