krem brokułowo-pietruszkowy z żółtym kurczakiem curry i kiełkami brokuła

krem brokułowo-pietruszkowy z żółtym kurczakiem curry i kiełkami brokuła

Zupy krem są ostatnio w Naszym Domu „na czasie”, bo szybko, łatwo i sprytnie można przemycić warzywa za którymi się nie przepada, a rozsądek podpowiada, zwłaszcza jesienią, kiedy wszystko ma najwięcej witamin trzeba z tych dobroci korzystać ile się da! Dziś PYSZNA zupa brokułowo-pietruszkowa z żółtym kurczakiem w marynacie z curry madras i kiełkami brokuła.
Z poniższych proporcji przygotujemy 2 spore porcje lub 3 mniejsze.

1 litr wywaru warzywnego
1 brokuł
3 średnie pietruszki
¼ dużego selera
3 łyżeczki natki pietruszki
sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy
2-3 ząbki czosnku
kiełki brokuła

kurczak:
200g filetu z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy CURRY MADRAS łagodnej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
odrobina papryki chilli
sól/ pieprz
oliwa z oliwek

Przygotować wywar.  Pietruszkę i seler obrać, pokroić w kosteczkę wrzucić  do gotującego się bulionu, dodając pieprz, sól, liść laurowy. Gotować około 10 minut, po tym czasie dodać brokuła – podzielonego na różyczki. Gotować jeszcze około 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, odlać trochę rosołu do miski (gdy zblendujemy od razu całość, zupa może być za rzadka – lepiej później dolać w razie potrzeby), resztę zupy zblendować. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i wcisnąć czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym.

Marynata: kurczaka oczyścić, pokroić w paseczki i włożyć do miski. Dodać przyprawy, oliwę i dokładnie wymieszać, odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie smażyć na patelni na złocisty kolor. Kurczaka pokroić z paski, włożyć do zupy. Udekorować kiełkami brokuła.

Krem ten, doskonale smakuje również z domowymi grzankami.

Wydrukuj

Podobne wpisy

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

W ostatnim czasie miałam przyjemność uczestnictwa w warsztatach kulinarnych „Tradycyjnie smakuj życie” zorganizowanych przez producenta świeżych soków Victoria Cymes Sp. z o.o.  prowadzonych przez Sandrę Kotowicz – Top Chef. Warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy danie główne i […]

ZUPA kalafiorowa

ZUPA kalafiorowa

Jesień w pełni, więc czas na zupy! Im robi się zimniej, tym częściej mam na nie ochotę 😉 dziś na tapecie KALAFIOROWA. przepis na 4 porcje: 2 litry wody 1 duże skrzydło z indyka 1 seler (średni) 1 por 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *