Pure z dyni

Pure z dyni

Dynia, dynia… piękna i pachnąca! Jesień to idealny czas, by jeść dynię w każdej postaci, co też czynię i ja! ale co z zimą? jak tą naszą pyszność skutecznie przechować? co zrobić, aby bez dodatku cukru, octu, soli nam się nie zepsuła? jest na to sposób! upiec, zrobić pure i zamrozić 🙂 pieczona dynia, jest również idealna dla Naszych małych milusińskich jako obiadek, ponieważ nie zawiera żadnych substancji słodzących i konserwujących, a pieczenie wydobywa z niej cały aromat i pozawala zostawić wszystkie witaminy w środku! Ilość upieczone dyni zależy od Was, ale warto sobie zaplanować co z niej chcecie robić i przygotować do mrożenia właśnie takie porcje. Ja mrożę dynię na zupę – po 500g i na ciasto – po 250g i 350g. Na załączonym zdjęciu jest upieczone 1,5 dyni hokkaido czyli ok. 1kg.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni – funkcja góra/dół. Dynię kroimy na pół, wyjmujemy za pomocą łyżki miąższ z pestkami, kroimy dynię na mniejsze kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 45-65 minut – czas pieczenia jest zależny od rodzaju dyni. Po ostudzeniu zdejmujemy skórkę – przy pomocy łyżki lub palcami- powinna ładnie odejść, wkładamy dynię do miski i przy pomocy blendera przygotowujemy pure.

*Aby cieszyć się smakiem dyni w długie zimowe wieczory, ja swoje pure przekładam do plastikowych pojemniczków (zawsze odważam potrzebną ilość i podpisuję np. 200g, 300g, 500g) i wkładam do zamrażarki 🙂 W ten sposób, gdy mamy ochotę na zupę dyniową lub ciasto, a jest akurat środek lutego – najzwyczajniej w świecie maszeruję w kierunku zamrażarki 🙂

img_5403Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Słodki Zapach Malin – Pure z dyni

img_5441
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Słodki Zapach Malin – Pure z dyni

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

W ostatnim czasie miałam przyjemność uczestnictwa w warsztatach kulinarnych „Tradycyjnie smakuj życie” zorganizowanych przez producenta świeżych soków Victoria Cymes Sp. z o.o.  prowadzonych przez Sandrę Kotowicz – Top Chef. Warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy danie główne i […]

migdałowa poezja z gruszkami

migdałowa poezja z gruszkami

eksperyment ty chyba moje drugie imię 🙂 często mam tak, że widzę zdjęcie i wyobrażam sobie smak i zapach. Dokładnie tak było i tym razem! W październikowym numerze miesięcznika PYSZNE na okładce królują gruszki i „czekoladowiec z gruszkami”. Nie byłabym oczywiście sobą, gdybym nie zrobiła […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *