Truskawki z rozmarynem

Truskawki z rozmarynem

Mój tegoroczny eksperyment – smak znałam, postanowiłam go więc odtworzyć 🙂

1kg truskawek
400g cukru
4 duże gałązki rozmarynu + 3 małe żeby włożyć do słoika
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy na kawałki. Wkładamy je do garnka wraz z rozmarynem, zasypujemy 200g cukru i gotujemy ok. 5 minut od momentu wrzenia. Po tym czasie zlewamy sok, a truskawki z rozmarynem przekładamy ponownie do garnka. Pozostały cukier rozdzielamy na pół, jedną część dodajemy do soku, zagotowujemy go, wlewamy do słoika/butelki, wkładamy małą gałązkę rozmarynu i zakręcamy. Słoik/butelkę stawiamy wieczkiem na dół. Drugą część cukru dosypujemy do truskawek i smażymy jeszcze około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z garnka gałązki rozmarynu, nakładamy dżem do słoików, wkładamy do nich świeże małe gałązki rozmarynu, dokładnie zakręcamy i stawiamy wieczkiem na dół.

Wydrukuj


Podobne wpisy

pyszny deser jaglany ze zdrową czekoladą i truskawkami

pyszny deser jaglany ze zdrową czekoladą i truskawkami

Idealna propozycja dla osób nie wyobrażających sobie kawy bez deseru! Pyszny i zdrowy deser nie tylko pięknie wygląda ale i doskonale smakuje 🙂 bez cukru! bez nabiału! przepis na 4 desery warstwa jaglana: 120g kaszy jaglanej (suchej) 500ml mleka roślinego (u mnie migdałowe) 2-4 łyżki […]

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, dżemy zrobione 🙂 Truskawki w sezonie jem codziennie! dodaje je do sałatek, zjadam same, wypijam w koktajlach, przygotowuję desery 🙂 zwyczajne TruskawkoweLove 🙂 Zapraszam Was zatem na pyszne i zdrowe muffiny 🙂 bez cukru! bez białej mąki! bez mleka! bez masła!  […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *