Botwinka z jajkiem (jak z okładki) :)

Botwinka z jajkiem (jak z okładki) :)

W miesięczniku MOJE GOTOWANIE czerwiec 2016, ukazał się przepis na botwinkę 🙂 Dziś kupiłam gazetkę i dziś zupka 🙂

przepis na 4 porcje
1 pęczek botwinki
1 korzeń pietruszki
1 marchewka
1 litr bulionu
1/2 szklanki śmietany do zupy
sok z 1/2 cytryny
sól/ pieprz
1 łyżeczka masła
1 pęczek koperku
4 jaka na twardo

Botwinkę dokładnie płuczemy i osuszamy. Buraczki kroimy w słupki, łodyżki kroimy na kawałeczki a listki na paski – łodyżki i listki odkładamy. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Masło rozpuszczamy w garnku, wrzucamy marchew, pietruszkę i buraczki, dusimy kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy listki i łodyżki i gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Śmietanę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, mieszając wlewamy do garnka z zupą. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i koperkiem.

Wydrukuj


Podobne wpisy

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z […]

mięsne GOŁĄBKI z kaszą kuskus w liściach BOTWINY

mięsne GOŁĄBKI z kaszą kuskus w liściach BOTWINY

Gołąbki z botwiny miałam ochotę zrobić już w zeszłym roku, ale zanim się zebrałam, to sezon na botwinkę się skończył … Dlatego teraz, od razu gdy ta czerwona piękność pojawiła się na straganie, wybrałam największą! i przygotowałam z niej gołąbki 🙂 Jest to bardzo delikatne […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *