Sernik i Brownie to ciasta w mojej ocenie idealne! Wiele razy piekłam już ich połączenie, ale dopiero teraz ciasto załapało się na zdjęcia. W naszym domu, często mówimy na nie ciasto ekspresowe – raz, że szybko się je robi, a dwa, że jeszcze szybciej znika 🙂 Zapraszam na sernikobrownie!
przepis na blachę 24×24, można również upiec w torownicy o średnicy 26-28cm.
brownie:
200 g masła
200 g czekolady (jedna gorzka, druga mleczna)
3 jajka
100 g cukru brązowego
130 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sernik:
500 g twarogu
100 g cukru brązowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
2 jajka
200 ml śmietanki 36%
ulubione owoce: maliny, wiśnie, konfitury – u mnie bardzo często konfitury wiśniowe, jagodowe, porzeczkowe i różana
brownie:
Do miski dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, połamaną czekoladę i cukier. Miskę ze składnikami stawiamy na garnku z gotującą się wodą (wody na tyle, aby miska jej nie dotykała) i całą zawartość miski rozpuszczamy na parze. Gdy masa jest płynna, zestawiamy miskę z garnka i studzimy do temperatury pokojowej. Gdy masa jest chłodniejsza, wbijamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
sernik:
Jeśli używamy sera już zmielonego (twaróg sernikowy), to w misce umieszczamy wszystkie składniki poza mąką ziemniaczana i dokładnie łączymy je ze sobą przy pomocy miksera – mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli korzystacie ze niemielonego twarogu, to wszystkie składniki poza mąką ziemniaczana wkładamy do misy blendera i na wysokich obrotach mieszamy ok 1 minuty. Następnie wyjmujemy noże, dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, funkcja grzania góra/dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy najpierw brownie – łyżką w kilku miejscach, a następnie w „puste” miejsca wykładamy sernik. Pomiędzy brownie i sernik nakładamy małą łyżeczką porcje konfitur lub układamy owoce – lekko je dociskając. Następnie drugą stroną łyżki rysujemy na cieście kilka „esów-floresów” łącząc wszystkie składniki ze sobą. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut (aż sernik się zetnie i będzie upieczony).