Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

SERNIK na zimno z truskawkami – bez laktozy, cukru, jaj i glutenu

SERNIK na zimno z truskawkami – bez laktozy, cukru, jaj i glutenu

Sernik na zimno zna chyba każdy! Zrobiłam taki bez wielu „bez” i wyszedł pyszny! Tak pyszny, że nie doczekał się fajnych zdjęć, bo cały zjedliśmy 😀 a że dostałam kilkanaście (!) wiadomości z zapytaniem o przepis, postawiłam go tu wstawić, a zdjęcia zrobię przy kolejnej okazji – bowiem na pewno w tym sezonie jeszcze się pojawi 🙂

bez laktozy, bez cukru, bez jajek, bez glutenu

 

Spód:
20suszonych śliwek lub daktyli (z daktylami jest dużo słodszy)
2 łyżki jagód goji (jesli nie ma goji, można dodać suszoną żurawinę)
1 łyżka nasion chia
6-7 łyżek płatków owsianych

sernik:
200g jogurtu naturalnego
500g twarogu półtłustego bez laktozy
4 łyżki miodu lub innego słodzidła
+1 lyżka żelatyny

galaretka:
500 ml soku lub kompotu z truskawek
1 łyżka żelatyny

lub 2 gotowe galaretki w proszku

+ 500g truskawek

spód:
Śliwki/daktyle, chia i jagody goji zalewamy wrzątkiem – tak aby były przykryte i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie przekładamy całość (wraz z wodą) do blendera i mielimy na gładko. Dodajemy 4 łyżki płatków owsianych i dokładnie mielimy – sprawdzamy konsystencję i dodajemy partiami kolejne łyżki płatków (łącznie 6-7, aby masa była gęsta, plastyczna i swobodnie dała się formować).   Tortownicę/ blaszkę wykładamy folią spożywczą i wylepiamy dłonią spód (dłonie namoczone w wodzie), wstawiamy do lodówki. Następnie przygotowujemy sernik.

sernik:
Do blendera wkładamy jogurt, miód i poproszony twaróg. Dokładnie mielimy na gładką masę. Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, następnie rozpuszczamy i wlewamy pod koniec blendowania do sera.  Gotowy sernik wykładamy na spód i wyrównujemy go. Na górze układamy pokrojone truskawki.

galaretka:
Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, następnie rozpuszczamy i dokładnie łączymy z sokiem truskawkowym lub kompotem. (Jeśli korzystamy z gotowych galaretek, to rozpuszczamy 2 opakowania galaretki w 500ml wody). Odstawiamy do stężenia. Gdy zacznie się żelować, delikatnie wykładamy na wierzch ciasta. Całość chłodzimy w lodówce – najlepiej przez noc (minimum 4 godziny).

Wydrukuj

Podobne wpisy

TORT na 3 urodziny bloga

TORT na 3 urodziny bloga

To właśnie dziś mój blog świętuje 3 urodziny! Miniony rok był wyjątkowy pod każdym względem… Jak na trzylatka  przystało, „bunt” mam już za sobą i teraz zaczynam tak na prawdę poznawać świat! Zapraszam Was dziś, z okazji urodzin na wyjątkowy tort – bez mąki, bez […]

sernik z mango

sernik z mango

Sernik z mango był „gwiazdą wieczoru” naszej sylwestrowej domówki 🙂 W związku z tym, że był eksperymentem na ostatnią chwilę, chciałam sprawdzić go jeszcze raz czy wyjdzie 🙂 W między czasie upiekłam go dwa razy, eksperymentując również ze spodem. Smakował nam bardzo zarówno na spodzie […]



16 thoughts on “SERNIK na zimno z truskawkami – bez laktozy, cukru, jaj i glutenu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *