Sernik na zimno zna chyba każdy! Zrobiłam taki bez wielu „bez” i wyszedł pyszny! Tak pyszny, że nie doczekał się fajnych zdjęć, bo cały zjedliśmy 😀 a że dostałam kilkanaście (!) wiadomości z zapytaniem o przepis, postawiłam go tu wstawić, a zdjęcia zrobię przy kolejnej okazji – bowiem na pewno w tym sezonie jeszcze się pojawi 🙂
bez laktozy, bez cukru, bez jajek, bez glutenu
Spód:
20suszonych śliwek lub daktyli (z daktylami jest dużo słodszy)
2 łyżki jagód goji (jesli nie ma goji, można dodać suszoną żurawinę)
1 łyżka nasion chia
6-7 łyżek płatków owsianych
sernik:
200g jogurtu naturalnego
500g twarogu półtłustego bez laktozy
4 łyżki miodu lub innego słodzidła
+1 lyżka żelatyny
galaretka:
500 ml soku lub kompotu z truskawek
1 łyżka żelatyny
lub 2 gotowe galaretki w proszku
+ 500g truskawek
spód:
Śliwki/daktyle, chia i jagody goji zalewamy wrzątkiem – tak aby były przykryte i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie przekładamy całość (wraz z wodą) do blendera i mielimy na gładko. Dodajemy 4 łyżki płatków owsianych i dokładnie mielimy – sprawdzamy konsystencję i dodajemy partiami kolejne łyżki płatków (łącznie 6-7, aby masa była gęsta, plastyczna i swobodnie dała się formować). Tortownicę/ blaszkę wykładamy folią spożywczą i wylepiamy dłonią spód (dłonie namoczone w wodzie), wstawiamy do lodówki. Następnie przygotowujemy sernik.
sernik:
Do blendera wkładamy jogurt, miód i poproszony twaróg. Dokładnie mielimy na gładką masę. Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, następnie rozpuszczamy i wlewamy pod koniec blendowania do sera. Gotowy sernik wykładamy na spód i wyrównujemy go. Na górze układamy pokrojone truskawki.
galaretka:
Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, następnie rozpuszczamy i dokładnie łączymy z sokiem truskawkowym lub kompotem. (Jeśli korzystamy z gotowych galaretek, to rozpuszczamy 2 opakowania galaretki w 500ml wody). Odstawiamy do stężenia. Gdy zacznie się żelować, delikatnie wykładamy na wierzch ciasta. Całość chłodzimy w lodówce – najlepiej przez noc (minimum 4 godziny).
Jaka szkoda, że nie da się podjeść przez monitor 😉
Teraz jest idealna pora roku na takie słodkości.
😍
Niesamowity wyczyn. Naprawdę. Ja akurat tych produktów nie unikam, ale wielu ludzi tak. To wielkie wyzwanie, ale też dobrze, że są takie przepisy 🙂
Ogromnie dziękuję za tak miłe słowa! 💚
Sernik bez niczego wygląda smakowicie!
Truskawki nadaja mu chyba smaku i aromatu.
Zdecydowanie to smak i zapach lata! 😍
Wygląda przepysznie i jak się kolejny raz okazuje, unikając najpyszniejszych dodatków, też można stworzyć kulinarne arcydzieło 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
O tak! 😍
Ojej dawno nie robiłam tego ciasta, aż z przyjemnością wykorzystam Twój przepis, bo uwielbiam te ciasto
Częstuj się! 😊
No to na niedzielę i ja go zrobię 🙂 wygląda bardzo apetycznie, a że truskawki ma ogrodzie m się zucily to trzeba je wykorzystać 🙂
Bosko! 😍 daj znać jak smakowało
Bardzo apetycznie prezentuje się ten serniczek 🙂
😍
Same pyszności tu widzę. Sernik na zimno jest idealny na lato, lekki i ochładzający. Moja rodzina jednak średnio za takim przepada, ale może zmienią zdanie jak zrobię im ten 😀
Spód rewelacyjny. I sernik oczywiście też. Zapamiętam i zrobię niebawem ☺️