bezglutenowa SZARLOTKA

bezglutenowa SZARLOTKA

Odkąd nie jem glutenu, szarlotki brakowało mi najbardziej!
Doskonały kruchy spód, dużo jabłek, chrupiąca góra i ten przepiękny zapach!
Od pewnego czasu staram się znaleźć idealne proporcje – i jest! Taka jak lubię, ale bez glutenu 😀

przepis na kwadratową blaszkę o wymiarach 24×24 cm

100g mąki kukurydzianej BG
100g mąki owsianej BG
100g mąki ryżowej BG
25-30g skrobi ziemniaczanej (1 czubata łyżka)
100g ciepłego masła bez laktozy
50g erytrytolu lub innego słodzidła

2kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
trochę wody
2 łyżki mąki kokosowej

jabłka:
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, podlewamy odrobiną wody, zasypujemy cynamonem i gotujemy na niewielkim ogniu aż się rozpadną. Studzimy. Tuż przed wyłożeniem jabłek na ciasto, dodajemy do nich mąkę kokosową – jest świetnym absorberem soku.

ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, większą częścią ciasta wylepiamy dno formy, nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół na ok 25 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, odstawiamy na chwilę aby delikatnie odparowało i wykładamy na nie jabłka. Wyjmujemy część ciasta z zamrażalnika, ścieramy i rozkładamy na wierzchu ciasta. Szarlotkę wkładamy ponownie do piekarnika na 30 minut.  Studzimy w formie.

 

Wydrukuj


Podobne wpisy

fit szarlotka – bez cukru, jaj, nabiału i białej mąki

fit szarlotka – bez cukru, jaj, nabiału i białej mąki

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Klasyczna, na kruchym, grubym, maślanym spodzie, z dużą ilością jabłek i cynamonu, pokryta maślana kruszonką! ale co gdy organizm odnawia posłuszeństwa i nie toleruje wielu składników? na wszystko jest sposób! Zapraszam Wam zatem na szarlotkę bez cukru, bez jajek, […]

jabłecznik pod chmurką

jabłecznik pod chmurką

Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast. Gdy tylko za oknem robi się chłodniej, chętnie zanurzam się w koc z kubkiem gorącej herbaty i kawałkiem pysznego ciasta.   przepis na blachę 25x30cm ciasto: 300g mąki pszennej typ 480 200g tłuszczu (margaryna/ masło/ margaryna+smalec) 50g słodzidła (ksylitol […]



13 thoughts on “bezglutenowa SZARLOTKA”

  • Ja już nie raz Ci pisałam, że szarlotkę to ja mogę jeść w różnych wariantach,a ta tak znakomicie wygląda, że mniam! Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis 🙂

  • Wygląda całkiem jak „normalna” – wiem, odrobinę żartuję, jem gluten, ale też czasami jem różne bezglutenowe mąki choćby dla urozmaicenia diety, a szarlotka mniam! Kruszonka wygląda bosko!

  • Chyba się będę powtarzać 🙂 ale szarlotka to moje ulubione ciasto podobnie jak plesniak. Nie wiem co te ciasta mają w sobie ale ja mam do nich słabość 🙂 i chyba jedno z nich zrobię w weekend 🙂

  • Bezglutenowa wersja szarlotki wygląda bardzo smakowicie. Muszę znaleźć jakiś internetowy sklep z mąkami, bo na mojej wsi takich nie kupię i wtedy wypróbuję Twoje smaczne bezglutenowe przepisy 🙂 ta ciekawość, jak smakują i o ile się różnią od glutenowych jest we mnie bardzo silna 🙂

  • Szarlotka bez glutenu! Chętnie skorzystam z przepisu, jak tylko będzie okazja do towarzyskich spotkań i będę mogła poczęstować „bezglutenową koleżankę” deserem, który może bezpiecznie zjeść 🙂

  • Szarlotka to klayka polskich deserów. Nie piekłam szarlotki na cieście bezglutenowym. Dla mnie musi być ono bardzo cienkie, chrupiace i maślane.
    Ciekawa jestem czy mąka bez glutenu może to wszystko dać…?

  • Szarlotkę w każdej wersji biorę w ciemno. Uwielbiam☺️ Choć mam jedną swoją ulubioną to od czasu do czasu lubię próbować inne. Następnym razem upiekę Twoją ☺️

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *