Bez nich nie ma świąt! Mazurki i baby są zawsze obecne na naszych wielkanocnych stołach.
Dziś zapraszam Was na kolejną bezglutenowa pyszność!
przepis na 1 sztukę o wymiarach 35x11cm
ciasto:
50g mąki owsianej BG
50g maki ryżowej BG
20g skrobi ziemniaczanej
75g ciepłego masła
50g erytrytolu
warstwa pomarańczowa:
1 słoiczek (ok 200g) konfitury ze skórek pomarańczy
warstwa czekoladowa:
1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady bez cukru
1 łyżka masła orzechowego bez cukru
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto (konsystencja tego ciasta powinna być trochę luźniejsza niż klasycznego ciasta kruchego). Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyklejamy ciastem na dnie. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół ok. 30 minut – na złoty kolor. Ciasto studzimy na kratce (bez wyjmowania z formy). Czekoladę z masłem orzechowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na ciasto wykładamy równo konfiturę ze skórek pomarańczy, następnie wylewamy na nią przestudzoną czekoladę. Całość dekorujemy płatkami kwiatów, orzechami, bakaliami i czym tylko mamy ochotę 🙂
Świetny przepis na mazurka dla osób, które nie mogą zrobić go z tradycyjnych składników. Super !!
Dziekuje 😊
Mazurek przepiękny. Chętnie bym zrobiła, ale nie mam składników. Zapisuję sobie jednak przepis i zrobię taki za rok 🙂
Wyprobuj koniecznie 😊
Pewnie smaczne. Dla beztlenowców ważne.Każde ciasto, które jest „normalne”mimo, że jest bezglutenowe poprawia komfort życia 🙂
Zdecydowanie! 😊 jest bardzo dobre! Ja jestem ogromną miłośniczką wszelkich ciast i nietolerancja glutenu spadła na mnie jak grom z jasnego nieba! Więc wszystko co bezglutenowe jest u mnie dopracowane do perfekcji 😊
Bardzo fajny przepis i jaki prosty 🙂 Mazurek wygląda bardzo apetycznie 😀
Dziekuje 😊 smacznie i prosto! Tak jest idealnie
To prawda że bez mazurka Wielkanoc to taka mało wielkanocna 🙂 ale ja w tym roku chyba z niego zrezydnuje i zrobię tylko babę. Będziemy tylko w czwórkę a już i tak jestem do przodu chyba że dwa kilo to coś muszę odrzucić 🙂
Wesołych Świat 🐣
Wygląda uroczo!
Zjadłabym już teraz nie czekając do świąt…choć orzechy to dla mnie alergen.
Kiedyś będę musiała wypróbować Twój przepis. Bardzo mi się spodobał. W obecnej chwili jednak brak składników, niestety…
Wspaniale wygląda! U mnie w domu nigdy się mazurka nie jadało i nawet nie wiem dlaczego, ale jest to powód, żeby kiedyś zrobić 🙂
Jest czekolada, jest pysznie 🙂 Częstuję się w ciemno 😉
Moja przygoda z Mazurkami zaczęła się kilka lat temu i nie żałuję. Mam trzy przepisy, które chętnie przygotowuję, teraz wypróbuję taki bezglutenowy, może w nim też się rozsmakujemy 🙂
Jeśli zdradzę swój kajmakowy to będzie to z Twoim;-) Wygląda cudnie i kusi bardzo. W moim domu nie wybaczyliby mi innego mazurka na stole wielkanocnym. A z racji tegorocznych ograniczeń mało nas będzie i więcej nie przejemy. Zapiszę sobie i zrobię innym razem ☺️
W moim domu rodzinnym nigdy nie było tradycji pieczenia mazurków. Syn też za nimi nie przepada. Lubimy tylko podziwiać jak pięknie są ozdobione.
Cudownie wspaniały przepis może sama zrobię kiedyś, zawsze mam problem jak go ozdobić
Świetny przepis kiedyś myśle, że się skuszę na takie cudo
Super świetny przepis myśle ze kiedyś się skuszę, sama jeszcze nie robiłam takiego