Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

bezglutenowe CIASTO czekoladowo-malinowo-kokosowe

bezglutenowe CIASTO czekoladowo-malinowo-kokosowe

Bardzo dobre i efektowne ciasto, będzie idealną propozycją na świątecznym stole 🙂
Doskonale sprawdzi się również podczas wizyty gości, na imieninach czy urodzinach.
Nasi goście – szczególnie uczuleni na gluten będą w niebo wzięci :), a Ci, co gluten jedzą bez uszczerbku na zdrowiu, będą oczarowani, że ciasto bezglutenowe może być tak pyszne!

 

CIASTO:
3 duże jajka
200g gorzkiej czekolady (bez cukru)
100g erytrytolu
50g mąki ryżowej
50g mąki kukurydzianej
35g mąki ziemniaczanej
1 kieliszek rumu*
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

KOKOS.
200g wiórek
500ml mleka kokosowego
4 łyżki erytrytolu

MALINY
250g malin mrożonych
4 łyżki erytrytolu
1 łyżeczka agaru
trochę wody

gorzka letnia czarna herbata – do nasączenia

*rum warto dodać! Zostawia w cieście cudny aromat, a po upieczeniu alkohol wyparuje 🙂

ciasto:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka wbijamy do miski, dodajemy erytrytol i rum, dokładnie mieszamy rózgą. Następnie wlewamy czekoladę z masłem i dalej mieszamy.  Kolejno dodajemy mąki z proszkiem, mieszamy na gładko, wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 stopni, funkcja grzania góra/dół.

kokos:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, dokładnie mieszamy i gotujemy aż mleko się zredukuje (ok 30-40 minut).

maliny:
Do rondelka wkładamy maliny i podlewamy odrobiną wody, posypujemy erytrytolem i gotujemy kilkanaście minut, aż maliny się rozpadną. Następnie przecieramy je przez sito aby nie było pesteczek, wkładamy z powrotem do rondelka, dodajemy 1 łyżeczkę agaru (można zastąpić żelatyną) i zagotowujemy.

przełożenie:
Z czekoladowego ciasta odcinamy górę i kruszymy ją. Dół układamy na talerzu lub paterze i nasączamy go herbatą. Wykładamy na niego tężejące maliny. Gdy stężeje całkiem, wykładamy na nie masę kokosową. Całość posypujemy kruszonką z ciasta.

Ciasto przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku – najlepsze na drugi i następny dzień 🙂

Wydrukuj

Podobne wpisy

TORT kokosowo-malinowy

TORT kokosowo-malinowy

Tort to dla mnie ciasto wyjątkowe, zarezerwowane na wyjątkowe okazje. W tym roku z okazji swoich urodzin postanowiłam połączyć dwa moje ukochane smaki: kokos i maliny. Jakiś czas temu zrobiła to również marka Ferrero wypuszczając na rynek rafaello malinowe 🙂 „Wkładkę” do kremu, czyli masę […]

bezglutenowa SZARLOTKA

bezglutenowa SZARLOTKA

Odkąd nie jem glutenu, szarlotki brakowało mi najbardziej! Doskonały kruchy spód, dużo jabłek, chrupiąca góra i ten przepiękny zapach! Od pewnego czasu staram się znaleźć idealne proporcje – i jest! Taka jak lubię, ale bez glutenu 😀 przepis na kwadratową blaszkę o wymiarach 24×24 cm […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *