Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

owoce pod kruszonką

owoce pod kruszonką

Moje ulubiony deser do kawy! Skrada serca wszystkich moich gości! Jest niesamowicie prosty, szybki i bardzo smaczny!

Proporcje i czas pieczenia są uzależnione od tego w jakim naczyniu przygotowujemy deser i na ile osób. Najlepsze do zapiekania owoców są naczynia ceramiczne.

Do naczynia ceramicznego wkładamy ulubione owoce: jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, maliny, rabarbar, porzeczki, owoce leśne lub mix ulubionych. Zapiekać można zarówno świeże owoce jak i mrożone. Przy mrożonych, wydłużamy czas pieczenia o 10 minut.

Tradycyjną kruszonkę przygotowujemy w proporcjach 3:2:1

3 miarki mąki (pszenna/bezglutenowa/zmielone płatki owsiane/zmielone orzechy)
2 miarki masła
1 miarka słodzidła (cukier/ksylitol/erytrytol)

Wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie mieszamy i wyrabiamy kruszonkę. Tak przygotowaną posypujemy owoce. Wkładamy do piekarnika na ok 20-40 minut – zależnie od wielkości naczynia. Małe kokilki pieczemy krócej, a duże naczynie dłużej.

______________________________________

do przygotowania deseru ze zdjęcia (2 sztuki) użyłam:

2 łyżki zmielonych migdałów + 1 łyżka pokrojonych drobniutko orzechów ziemnych
2 łyżki masła bez laktozy
1 łyżka erytrytolu

mrożone wiśnie i maliny włożyłam do kokilek, posypałam erytrytolem – 1 łyżeczka na kokilkę. Całość posypałam kruszonką i piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, funkcja grzania termoobieg + grzałka górna przez 20 minut. Na koniec posypałam migdałami.

Owoce pod kruszoną doskonale smakują podane z lodami 🙂

Wydrukuj


Podobne wpisy

ciasto jogurtowo-migdałowe z RABARBAREM i kruszonką

ciasto jogurtowo-migdałowe z RABARBAREM i kruszonką

Rabarbar! moja mała miłość 🙂 Pomysł na ciasto jogurtowe zrodził się po zrobieniu domowego jogurtu ponieważ było go aż 2 litry, a okres jego przydatności do spożycia wynosi 7 dni – a przecież takie pyszności nie mogą się zmarnować! Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, […]

zapiekane CZEREŚNIE pod migdałową kruszonką

zapiekane CZEREŚNIE pod migdałową kruszonką

Uwielbiam owoce zapieczone pod kruszonką! Nabierają wtedy niesamowitej słodyczy i przenoszą oczami wyobraźni do świata idealnego 🙂 Zapraszam Was serdecznie zatem na wyspę soczystych czereśni!   przepis na 4 porcje: czereśnie (ilość wg uznania) kruszonka: 3 łyżki mąki migdałowej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *