Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/MalinowyBlog/domains/slodkizapachmalin.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Instagram

Unable to communicate with Instagram.

Follow Me!

owoce pod kruszonką

owoce pod kruszonką

Moje ulubiony deser do kawy! Skrada serca wszystkich moich gości! Jest niesamowicie prosty, szybki i bardzo smaczny!

Proporcje i czas pieczenia są uzależnione od tego w jakim naczyniu przygotowujemy deser i na ile osób. Najlepsze do zapiekania owoców są naczynia ceramiczne.

Do naczynia ceramicznego wkładamy ulubione owoce: jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, maliny, rabarbar, porzeczki, owoce leśne lub mix ulubionych. Zapiekać można zarówno świeże owoce jak i mrożone. Przy mrożonych, wydłużamy czas pieczenia o 10 minut.

Tradycyjną kruszonkę przygotowujemy w proporcjach 3:2:1

3 miarki mąki (pszenna/bezglutenowa/zmielone płatki owsiane/zmielone orzechy)
2 miarki masła
1 miarka słodzidła (cukier/ksylitol/erytrytol)

Wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie mieszamy i wyrabiamy kruszonkę. Tak przygotowaną posypujemy owoce. Wkładamy do piekarnika na ok 20-40 minut – zależnie od wielkości naczynia. Małe kokilki pieczemy krócej, a duże naczynie dłużej.

______________________________________

do przygotowania deseru ze zdjęcia (2 sztuki) użyłam:

2 łyżki zmielonych migdałów + 1 łyżka pokrojonych drobniutko orzechów ziemnych
2 łyżki masła bez laktozy
1 łyżka erytrytolu

mrożone wiśnie i maliny włożyłam do kokilek, posypałam erytrytolem – 1 łyżeczka na kokilkę. Całość posypałam kruszonką i piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, funkcja grzania termoobieg + grzałka górna przez 20 minut. Na koniec posypałam migdałami.

Owoce pod kruszoną doskonale smakują podane z lodami 🙂

Wydrukuj


Podobne wpisy

ciasto jogurtowo-migdałowe z RABARBAREM i kruszonką

ciasto jogurtowo-migdałowe z RABARBAREM i kruszonką

Rabarbar! moja mała miłość 🙂 Pomysł na ciasto jogurtowe zrodził się po zrobieniu domowego jogurtu ponieważ było go aż 2 litry, a okres jego przydatności do spożycia wynosi 7 dni – a przecież takie pyszności nie mogą się zmarnować! Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, […]

zapiekane CZEREŚNIE pod migdałową kruszonką

zapiekane CZEREŚNIE pod migdałową kruszonką

Uwielbiam owoce zapieczone pod kruszonką! Nabierają wtedy niesamowitej słodyczy i przenoszą oczami wyobraźni do świata idealnego 🙂 Zapraszam Was serdecznie zatem na wyspę soczystych czereśni!   przepis na 4 porcje: czereśnie (ilość wg uznania) kruszonka: 3 łyżki mąki migdałowej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *