Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

KONFITURA ze skórek pomarańczy

KONFITURA ze skórek pomarańczy

Uwielbiam ta konfiturę za jednocześnie słodki i gorzki smak!
Jest obłędna do gorącej drożdżówki, jako nadzienie do zawijasa czy też wkładka smakowa do tortu.
Świetnie sprawdzi się również w towarzystwie kajmaku czy czekolady – w Mazurku na wielkanocnym stole.

przepis na 4 małe słoiczki:

skórki z około 6 pomarańczy
4-5 łyżek cukru
woda – aby przykryło skórki.

  Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i obieramy obieraczką do warzyw – skórki wtedy są cieniutkie i nie mają białego albedo. Gotowe skórki wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc grzania i gotujemy do wyparowania ok połowy płynu (ok 2,5-3 godziny). Gotowe skórki blendujemy na gładką konfiturę. Przekładamy ją do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Pasteryzacja na mokro:
Do garnka wkładamy ścierkę, ustawiamy słoiki (wieczkiem do góry) i zalewamy wodą – aby sięgała do połowy słoików. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut od momentu wrzenia.
pasteryzacja na sucho:
Blachę do piekarnika wykładamy ścierką, ustawiamy słoiki (wieczkiem do góry) tak, aby się nie dotykały, nagrzewamy piekarnik do 120 stopni – funkcja grzania: termoobieg. Jeśli nasze słoiki są gorące, to wstawiamy je do nagrzanego piekarnika, jeśli są zimne, to wstawiamy od razu i grzejemy słoiki razem z piekarnikiem. Pasteryzujemy ok 30 minut od momentu nagrzania piekarnika.

Wydrukuj


22 thoughts on “KONFITURA ze skórek pomarańczy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *