Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

bezglutenowe KOPYTKA

bezglutenowe KOPYTKA

Nie jedząc glutenu, najbardziej brakuje mi kopytek i pierogów. Z pierogami to wyższa szkoła jazdy – bo jeszcze mi się rozpadają, ale kopytka dopracowałam idealnie! 🙂

przepis na 2 duże lub 3 mniejsze porcje.
400g ugotowanych i zmielonych/tłuczonych ziemniaków
100g mąki owsianej BG
100g mąki ryżowej BG
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 jajka
sól, pieprz, pieprz ziołowy

+ 1 łyżka skrobi ziemniaczanej do zagniatania.

 

 Do miski dodajemy ziemniaki, mąki, jajko oraz przyprawy.  Dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.Ciasto nie jest tak elastyczne jak przy klasycznych kopytkach, ale daje się swobodnie zagniatać. Po wyjęciu ciasta z miski, deskę posypujemy skrobią ziemniaczaną i delikatnie zagniatamy cisto.  Odrywamy kawałki ciasta, delikatnie formujemy wałeczki i ostrym nożem kroimy kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut od wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami 🙂 U mnie tradycyjne pulpeciki z indyka w sosie własnym i ćwikłą z chrzanem.

 

świetnie smakują również odsmażane!

Wydrukuj


Podobne wpisy

kolorowe KOPYTKA z sosem koperkowym i mięsnymi pulpecikami

kolorowe KOPYTKA z sosem koperkowym i mięsnymi pulpecikami

Istny hit w oczach dzieci! ale że da się zafarbować coś naturalnie? pewnie że się da! 🙂 im bardziej kolorowo na talerzu tym lepiej 🙂 przepis dla 5 osób kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków 400g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz, pieprz […]

kopytka

kopytka

Pyszne i domowe kopytka! smak dzieciństwa niemalże każdego z Nas 🙂 dziś przedstawiam Wam mój smak i przepis mojej Mamy. przepis na 5-6 porcji 1kg ugotowanych i zimnych! ziemniaków 500g mąki pszennej typ 480 2 małe jajka sól, pieprz ziołowy, kurkuma Wszystkie składniki wykładamy na […]



18 thoughts on “bezglutenowe KOPYTKA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *