Kasza jaglana jest dobra na wszystko! Odkąd bardziej troszczę się o mój brzuch i zdecydowanie trafniej dobieram produkty, które mu służą, a które nie – kasza jaglana jest często u mnie opcją śniadaniową. Gotować kaszę tak, aby mi smakowała, nauczyłam się zupełnie niedawno 🙂 porady i wskazówki wielu osób pozwoliły mi dopracować moją jaglankę do perfekcji!
porcja dla 2 osób (spore dwie miski kaszy)
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
3 szklanki wody
1 jabłko
10 suszonych śliwek
garść suszonej żurawiny
1 łyżka jagód goji
przyprawy:
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
Do garnka wsypuje kaszę, zalewam ją wodą i wstawiam do gotowania. W między czasie obieram jabłko, kroję go na kawałki i dorzucam do kaszy. Dodaję również śliwki, żurawinę i goję. Dosypuje przyprawy i gotuję bez mieszania przez 40 minut na małym ogniu. Gdy kasza się ugotuje, dokładnie ją mieszam i od razu podaję 🙂 Kasza jest pyszna również na drugi dzień. Wyjętą z lodówki kaszę, podlewamy odrobiną wody i grzejemy w garnku.
tak wygląda kasza zaraz po ugotowaniu:
W takiej słodkiej wersji jeszcze nie jadłam kaszy jaglanej. Z przyjemnością wypróbuję te jakże dla mnie nieznane połączenie. Wygląda bowiem bardzo ciekawie 🙂
Bardzo lubię kaszę Jaglaną ale niestety nie do końca jest mi wskazana. Ogólnie kocham kasze pod każdą postacią 🙂
Teżubie kasze jaglana i często ja jemy.. Lubię ja najbardziej w sałatkach, a w taki sposób jak Twoja z chęcią zrobię bo jeszcze nie jadłam 🙂 wygląda bardzo kusząco 🙂
Jadamy w domu regularnie owsiankę, kaszę jaglaną gotuję bardzo rzadko, ale rzeczywiście to może być dobra alternatywna do naszych śniadań. Chętnie wypróbuję przepis, więc zapisuję sobie 😀
Mnie do kaszy jaglanej na słodko zniechęciła własna mama, bo ona tego nienawidziła (jeszcze z wojny) i w ogóle nie chciała tknąć, udało mi się wprowadzić kaszę jaglana jako dodatek do sosów i w tej chwili jest może bez szału (u mamy) ale i nas, reszty bardzo w porządku. Może spróbuję na słodko?
Lubię kaszę jaglaną w zupach, sałatkach, pierogach, pasztetach.
Nie przepadam za nią na słodko. Poza nią dla jelit dobre sa także płatki, granole.
Kasza jaglana ma bardzo specyficzny smak i pewnie nie każdemu będzie on odpowiadał, ale na słodko jest świetna
Nie bardzo mam przekonanie do słodkiej formy, ale kasze (wszelkie) bardzo lubię.
Pysznie to wyglada, ja robiłam kiedyś z gorzka czekolada i na to dawałam mrożone maliny tez było super
Czasami robię, zapiekam na słodko. Jednak powinnam jej unikać. A szkoda, bo bardzo ja lubię. Fajna Twoja. Kiedyś sobie taką zrobię ☺️