jaglanka z owocami

jaglanka z owocami

Kasza jaglana jest dobra na wszystko! Odkąd bardziej troszczę się o mój brzuch i zdecydowanie trafniej dobieram produkty, które mu służą, a które nie – kasza jaglana jest często u mnie opcją śniadaniową. Gotować kaszę tak, aby mi smakowała, nauczyłam się zupełnie niedawno 🙂 porady i wskazówki wielu osób pozwoliły mi dopracować moją jaglankę do perfekcji!

 

porcja dla 2 osób (spore dwie miski kaszy)

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
3 szklanki wody
1 jabłko
10 suszonych śliwek
garść suszonej żurawiny
1 łyżka jagód goji

przyprawy:
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki przyprawy do piernika

Do garnka wsypuje kaszę, zalewam ją wodą i wstawiam do gotowania. W między czasie obieram jabłko, kroję go na kawałki i dorzucam do kaszy. Dodaję również śliwki, żurawinę i goję. Dosypuje przyprawy i gotuję bez mieszania przez 40 minut na małym ogniu. Gdy kasza się ugotuje, dokładnie ją mieszam i od razu podaję 🙂 Kasza jest pyszna również na drugi dzień. Wyjętą z lodówki kaszę, podlewamy odrobiną wody i grzejemy w garnku.

 

tak wygląda kasza zaraz po ugotowaniu:

Wydrukuj

Podobne wpisy

TORT na 3 urodziny bloga

TORT na 3 urodziny bloga

To właśnie dziś mój blog świętuje 3 urodziny! Miniony rok był wyjątkowy pod każdym względem… Jak na trzylatka  przystało, „bunt” mam już za sobą i teraz zaczynam tak na prawdę poznawać świat! Zapraszam Was dziś, z okazji urodzin na wyjątkowy tort – bez mąki, bez […]

pyszny deser jaglany ze zdrową czekoladą i truskawkami

pyszny deser jaglany ze zdrową czekoladą i truskawkami

Idealna propozycja dla osób nie wyobrażających sobie kawy bez deseru! Pyszny i zdrowy deser nie tylko pięknie wygląda ale i doskonale smakuje 🙂 bez cukru! bez nabiału! przepis na 4 desery warstwa jaglana: 120g kaszy jaglanej (suchej) 500ml mleka roślinego (u mnie migdałowe) 2-4 łyżki […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *