przepis na 4 porcje:
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1 por
2 liście laurowe
1 skrzydło z indyka
600-700 ml passaty pomidorowej
1,5l – 1,6l wody
ok. 60g ryżu (garść – u mnie basmati)
1 łyżeczka miodu
1 łyżka masła klarowanego
sól/pieprz
natka pietruszki
Warzywa myjemy i obieramy. Do garnka wkładamy skrzydło z indyka, dodajemy liście laurowe, sól, pieprz i pora. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy 40 minut na wolnym ogniu. Następnie wyjmujemy pora i dodajemy marchewkę z pietruszką pokrojoną w kosteczkę lub startą na tarce oraz ryż. Całość gotujemy ok 15 minut. W tym samym czasie na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy passatę pomidorową. Skręcamy moc grzania i pozwalamy jej spokojnie „pyrkać”. Gdy warzywa w zupie i ryż są już gotowe, wyjmujemy skrzydło i wlewamy pomidory z masłem. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Dorzucamy natkę pietruszki. Mięso ze skrzydła obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do zupy.
Ja robię różne pomidorowe, myślę że każda kucharka ma swój własny przepis 😀 Ja robię z podobnych składników, z tym że dusze na maśle włoszczyznę najpierw 😀
ooooo! spróbuję następnym razem z duszoną włoszczyzną 🙂
Pomidorówka jest dobra pod każdą postacią i z pasaty i z przecieru i ze zwykłych pomidorów, jedynie co to z soku pomidorowego (próbowałam) wydaje mi się obrzydliwa. A czy z makaronem, ryżem? Ja wolę z grzankami .
z grzankami nie jadłam! ale z grzankami robię krem z pomidorów 😀
Pomidorowa z ryżem to zupa mojego dzieciństwa 🙂 mama bardziej ja lubiala niż ta z makaronem no i nas zaraziła taka zupka 🙂 ja też wolę ta z ryżem niż z makaronem 🙂
witaj w klubie! Ja również wolę w ryżem 🙂
Ja już nie pamiętam kiedy ją jadłam w tak klasycznym wydaniu. Aż mam ochotę jak najszybciej ją ugotować 🙂 Dzięki za podpowiedź w kategorii : Co dziś na obiad ? Ja już mam odpowiedź, dzięki Tobie 🙂
Nie potrafię przekonać się do smaku zupy pomidorowej. Nie smakuje mi niestety.
o rany! Jesteś pierwszą osobą, którą znam, która nie lubi pomidorowej! 🙂
Bardzo lubię, ale gotuję zupełnie inaczej. Chyba każda jest najlepsza, jeżeli jest z dobrych składników i taką właśnie lubimy.
Smacznego!
klasyczna – najlepsza! Częstuj się 🙂
Klasyka domowej kuchni polskiej, ale nie przepadam za tą zupą. Bliżej mi do smaku pomidorowej w wersji indyjskiej 🙂
oooooooooo! U mnie pomidorowa głównie po polsku 🙂
Pomidorowa to nasza ulubiona zupa, choć moi z ryżem nie bardzo chcą jeść. Ja bardzo lubię, a nie potrafię ich do niej przekonać 🙂
z gustami się nie dyskutuje 🙂 pomidorowa dzieli się na TEAMmakaron i TEAMryż 🙂
Pomidorowa to dla mnie zupa numer jeden. Robię ją często, w różnych kombinacjach. Na indyku jest wyjątkowo smaczna 🙂
o tak! na indyku smakuje nam najbardziej 😀
A wiesz, że zrobiłam? Jedyne czego nie dodałam to pietruszka, bo Syn ma ostatnio fazę na „nic zielonego w zupie, bo to ble” 😉
😀 bardzo się cieszę! no do pietruszki trzeba dorosnąć! każdy wiek ma swoje prawa 🙂