najlepsza POMIDOROWA z ryżem

najlepsza POMIDOROWA z ryżem

przepis na 4 porcje:

1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1 por
2 liście laurowe
1 skrzydło z indyka
600-700 ml passaty pomidorowej
1,5l – 1,6l wody
ok. 60g ryżu (garść – u mnie basmati)
1 łyżeczka miodu
1 łyżka masła klarowanego
sól/pieprz
natka pietruszki

Warzywa myjemy i obieramy. Do garnka wkładamy skrzydło z indyka, dodajemy liście laurowe, sól, pieprz i pora. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy 40 minut na wolnym ogniu. Następnie wyjmujemy pora i dodajemy marchewkę z pietruszką pokrojoną w kosteczkę lub startą na tarce oraz ryż. Całość gotujemy ok 15 minut. W tym samym czasie na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy passatę pomidorową. Skręcamy moc grzania i pozwalamy jej spokojnie „pyrkać”. Gdy warzywa w zupie i ryż są już gotowe, wyjmujemy skrzydło i wlewamy pomidory z masłem. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Dorzucamy natkę pietruszki. Mięso ze skrzydła obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do zupy.

Wydrukuj

Podobne wpisy

ZUPA kalafiorowa

ZUPA kalafiorowa

Jesień w pełni, więc czas na zupy! Im robi się zimniej, tym częściej mam na nie ochotę 😉 dziś na tapecie KALAFIOROWA. przepis na 4 porcje: 2 litry wody 1 duże skrzydło z indyka 1 seler (średni) 1 por 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli […]

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *