Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

bezglutenowe NALEŚNIKI

bezglutenowe NALEŚNIKI

Dosyć długo mnie tu nie było… Raz że czasu brak, a życie pędzi, a dwa, że jednak w moim życiu zaszły spore zmiany.
Zaprzyjaźniam się z mąkami bezglutenowymi – cóż… ze skutkiem różnym 😀
Najtrudniejsze dla mnie, na diecie bezglutenowej było to, że przygotowując potrawę bezglutenową oczekiwałam  smaku potrawy z glutenem. Długo zajęło mi przestawienie mojego myślenia na fakt, że będzie to pyszne! bez porównywania do przeszłości.  Metodą prób i błędów testowałam różne przepisy, niektóre smakowały bardziej inne mniej – jak to w życiu. Ostatecznie i tak zwykle kończyło się na tym, że zaczynałam mieszać i kombinować sama. Tak właśnie powstały te naleśniki.

W smaku są pyszne. Dodatkowo placek jest elastyczny, więc swobodnie możemy go zwijać i składać – trzeba obchodzić się z nim odrobinę delikatniej niż z tradycyjnym naleśnikiem z glutenem, ale poza tym – nie ma wad 🙂

Przepis na 8-10 sztuk.

100g mąki kukurydzianej bg
100 g mąki ryżowej bg
50g mąki owsianej bg
30g mąki ziemniaczanej
3 jajka
350ml mleka (u mnie migdałowe)
30ml oleju
szczypta soli
szczypta erytrytolu (jeśli używacie, może być ksylitol lub cukier)

Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut (to bardzo ważne, bo to czas, w którym wszystkie składniki nam się ze sobą łączą). Ciasto przed smażeniem dokładnie mieszamy – jeśli się okaże, że jest trochę za gęste – dolewamy stopniowo wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Naleśniki smażymy tak, jak tradycyjne 🙂

przechowywanie naleśników, gdy nam zostaną:
Zawijamy je w folię aluminiową i przechowujemy w lodówce. Naleśniki przechowujemy na płasko, zwinięte w rulon, bo schłodzeniu niestety się łamią.

 

Wydrukuj


Podobne wpisy

rolowane sznycle z indyka podane z sałatką w towarzystwie Zdrowego Oleju z Czarnuszki tłoczonego na zimno GreenSpoon

rolowane sznycle z indyka podane z sałatką w towarzystwie Zdrowego Oleju z Czarnuszki tłoczonego na zimno GreenSpoon

Indyk jest kolejną rzeczą (zaraz po kaszy jaglanej) z którą się stopniowo zaprzyjaźniam 🙂 w ostatnim czasie przygotowuję go na milion sposobów! w formie zapiekanej rolady, mięsa na kanapkę czy uroczych roladek podawanych z sałatką 🙂 Zapraszam Was dziś na danie HIT! rolowane sznycle będą […]

naleśniki – przepis podstawowy

naleśniki – przepis podstawowy

NALEŚNIKI – smak dzieciństwa i czasów studenckich w Lublinie :D- przepis autorski – na 6-7 naleśników 2 łyżki mąki żytniej 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko szczypta soli/ szczypa cukru mleko – ile zabierze Wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, […]



10 thoughts on “bezglutenowe NALEŚNIKI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *