Instagram

Unable to communicate with Instagram.

Follow Me!

sernik z mango

sernik z mango

Sernik z mango był „gwiazdą wieczoru” naszej sylwestrowej domówki 🙂 W związku z tym, że był eksperymentem na ostatnią chwilę, chciałam sprawdzić go jeszcze raz czy wyjdzie 🙂 W między czasie upiekłam go dwa razy, eksperymentując również ze spodem. Smakował nam bardzo zarówno na spodzie z ciasta jak i z herbatników – więc wybór zostawiam Wam 🙂 – na zdjęciach jest spód z ciasta. Spód z herbatników robi się dużo szybciej niż ten z ciasta.

Sernik jest delikatny, kremowy i równy ja stół! o przepysznym smaku i zapachu mango 🙂
___________________________________________________

przepis na tortownicę o średnicy 21cm (12 dużych lub 16 mniejszych kawałków)

spód z ciasta:
150g mąki pszennej
75g masła
50g cukru

lub spód z herbatników:
100g maślanych herbatników
50g masła

sernik:
1kg sera dwukrotnie zmielonego lub dobrej jakości z wiaderka
450ml – 1 puszka pulpy z mango (250ml do sernika i 200ml na wierzch)
150g cukru pudru
4 jajka
100g rozpuszczonego masła
100ml ciepłego mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka pasty waniliowej

wierzch:
200ml pulpy z mango
1/2 łyżeczki agaru
+
do dekoracji: pestki granatu i rozmaryn

spód z ciasta:
Mąkę, cukier i masło wkładamy do misy blendera. Mielimy przez chwilę do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na papier przekładamy spód i dobrze dociskając dłonią wylepiamy go. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja grzania góra/dół) i pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.

lub

spód z herbatników:
Herbatniki wkładamy do misy blendera i mielimy przez chwilę do uzyskania konsystencji piasku. Masło rozpuszczamy i dolewamy do mielących się herbatników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na papier przekładamy spód i dobrze dociskając dłonią wylepiamy go. Odstawiamy.

Gdy spód z ciasta nam się upiecze, rozpinamy formę i boki wykładamy paskiem papieru do pieczenia tak, aby wystawał on poza rant tortownicy ok. 2cm. Przy spodzie z herbatników boki formy wykładamy od razu. 

sernik:
Do dzieży miksera wkładamy: ser, mango, cukier, jajka, rozpuszczone masło, ciepłe mleko i pastę waniliową. Montujemy mieszadło i włączamy sprzęt. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć za bardzo sernika. Pod koniec mieszania dodajemy budyń waniliowy. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód. Wstawiamy do nagrzanego i zaparowanego* piekarnika do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy: pierwsze 20 minut w 180 stopniach, następne 60  minut w 150 stopniach. Po zakończonym pieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika na ok. 15 minut, po tym czasie wyjmujemy sernik i studzimy go.

*zaparowanie piekarnika: nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do piekarnika wsuwamy kratkę – na której będzie stał nasz sernik, a pod spodem wsuwamy blachę od piekarnika. Gdy nasz sernik jest gotowy, wstawiamy go na kratce, a na blachę wlewamy 300ml gorącej wody i szybko zamykamy drzwiczki.

polewa mango:
200ml pulpy z mango wlewany do rondelka i podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia. Agar zalewamy odrobiną wody i odstawiamy na chwilę, następnie dodajemy agar do gotującego się mango. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok 2-3 minutki. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy Mango zaczyna nam tężeć (agar tężeje w temperaturze pokojowej), przekładamy go na wystudzony sernik. Dokładnie rozprowadzamy po wierzchu. Całość dekorujemy ziarenkami granatu i rozmarynem.

Sernik przechowujemy w lodówce.
Wyjmujemy go na ok 1h przed podaniem.
Jest pyszny i zdecydowanie wyjątkowy 🙂

Wydrukuj

Podobne wpisy

cytrynowy SERNIK z LemonCurd na 2 urodziny bloga

cytrynowy SERNIK z LemonCurd na 2 urodziny bloga

Dokładnie 2 lata temu 10/04/2016 pojawił się pierwszy wpis na moim BLOGU! Jako wesoła dwulatka, już pewnie stoję na nogach i zaczynam brać świat pełnymi garściami 🙂 – to był pyszny rok! Kilkanaście spotkań z blogerami i pasjonatami gotowania, prawie 150 opublikowanych dla Was przepisów, […]

SERNIK na zimno z truskawkami – bez laktozy, cukru, jaj i glutenu

SERNIK na zimno z truskawkami – bez laktozy, cukru, jaj i glutenu

Sernik na zimno zna chyba każdy! Zrobiłam taki bez wielu „bez” i wyszedł pyszny! Tak pyszny, że nie doczekał się fajnych zdjęć, bo cały zjedliśmy 😀 a że dostałam kilkanaście (!) wiadomości z zapytaniem o przepis, postawiłam go tu wstawić, a zdjęcia zrobię przy kolejnej […]



31 thoughts on “sernik z mango”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *