krupnik

krupnik

Krupnik jest smakiem mojego dzieciństwa. Mama gotowała go bardzo często w sezonie jesienno-zimowym, gdyż jest to bardzo sycąca i treściwa zupa. W mojej wersji gotowany na skrzydle z indyka z dodatkiem  kaszy jęczmiennej.

 

przepis na 4 porcje

2 litry wody
1 duże skrzydło z indyka
1 seler (średni)
1 por
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Wszystkie w/w składniki włożyć do garnka i całość gotować na małym ogniu 40 minut od momentu wrzenia.

5 średnich ziemniaków
1 duża marchew
1 duża pietruszka
70g kaszy jęczmiennej wiejskiej
1 łyżka posiekanego koperku
2 ząbki czosnku

Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do gotującego się wywaru dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kaszę. Całość gotować ok 15 minut. Po upływie tego czasu,  wyjmujemy pora, seler i mięso (mięso oddzielamy od kości, wrzucamy ponownie do zupy). Na koniec dodajemy koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli jest potrzeba, doprawiamy do smaku.

Wydrukuj

Podobne wpisy

ZUPA kalafiorowa

ZUPA kalafiorowa

Jesień w pełni, więc czas na zupy! Im robi się zimniej, tym częściej mam na nie ochotę 😉 dziś na tapecie KALAFIOROWA. przepis na 4 porcje: 2 litry wody 1 duże skrzydło z indyka 1 seler (średni) 1 por 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli […]

dynia piżmowa faszerowana quinoa, szpinakiem, boczkiem i pieczonym czosnkiem

dynia piżmowa faszerowana quinoa, szpinakiem, boczkiem i pieczonym czosnkiem

Jesień w pełni a ja otaczam się sezonowymi dobrociami i korzystam z promieni słońca ile tylko mogę 🙂 Zapraszam Was dziś na obiad doskonały! Pyszna pieczona dynia, faszerowana samymi dobrociami! porcja dla 2 osób: pieczona dynia: 1 mała/średnia piżmowa dynia 4 łyżki oliwy z oliwek […]



19 thoughts on “krupnik”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *