PASZTET mięsno-warzywny z rosołu

PASZTET mięsno-warzywny z rosołu

Nie lubię marnować jedzenia, dlatego wszystko to, co uda się przerobić – wykorzystuję!

Do mojego pasztetu wykorzystałam mięso i warzywa gotowane w rosole 🙂

W moim rosole były: 2 szyje z indyka, 2 skrzydła z indyka, 1 noga z kaczki, 1 duży szponder wołowy – łącznie ok. 1500 g mięsa.
Do tego 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 średni seler z nacią, 1 por, 1 przypalona cebula, lubczyk, przyprawy.

 

przepis na formę 23×12 cm

mięso z ugotowanego rosołu (u mnie bez szpondra)
warzywa z ugotowanego rosołu (marchew, pietruszka, seler)
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie
200-300ml rosołu
7-8 łyżek płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)

do formy:
1 łyżka masła
2 łyżki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)

Do misy melaksera wkładamy mięso i warzywa. Podlewamy odrobiną rosołu i zaczynamy blendować. Cały czas kontrolując stan naszej masy dolewamy stopniowo rosół. Gdy masa pasztetowa będzie gładka, przekładamy ją do miski. Do melaksera (czystego i suchego) wsypujemy płatki owsiane i mielimy je na drobniejsze kawałki (nie na mąkę). Dosypujemy je do masy mięsno-warzywnej. Następnie dodajemy przyprawy i całość bardzo dokładnie mieszamy (najlepiej dłonią). Masa powinna być lekka i puszysta.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy ją 2 łyżkami płatków owsianych (również zmielonymi). Przekładamy pasztet do formy, wyrównujemy go przy pomocy łyżki i pieczemy 60 minut, w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, funkcja grzania góra dół.

Gotowy pasztet studzimy w formie, następnie na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 7 dni

Wydrukuj

Podobne wpisy

TORT na 3 urodziny bloga

TORT na 3 urodziny bloga

To właśnie dziś mój blog świętuje 3 urodziny! Miniony rok był wyjątkowy pod każdym względem… Jak na trzylatka  przystało, „bunt” mam już za sobą i teraz zaczynam tak na prawdę poznawać świat! Zapraszam Was dziś, z okazji urodzin na wyjątkowy tort – bez mąki, bez […]

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

W ostatnim czasie miałam przyjemność uczestnictwa w warsztatach kulinarnych „Tradycyjnie smakuj życie” zorganizowanych przez producenta świeżych soków Victoria Cymes Sp. z o.o.  prowadzonych przez Sandrę Kotowicz – Top Chef. Warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy danie główne i […]



18 thoughts on “PASZTET mięsno-warzywny z rosołu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *