ZUPA krem z cukinii

ZUPA krem z cukinii

Witajcie po wakacjach! Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego spadła temperatura i zrobiło się bardzo jesiennie. Poranki są już chłodne i pachnie wilgocią. Jesień to zdecydowanie moja ukochana pora roku – szczególnie ta „złota polska jesień”. Stragany uginające się pod ciężarem warzyw i owoców, najlepsze w roku jabłka i śliwki! Jest cudnie!

Korzystając z darów natury, zapraszam Was dziś na przepyszną zupę krem z cukinii. Zupa ta doskonale sprawdzi się w wersji obiadowej, jak i na pożywne ciepłe śniadanie czy kolację!

przepis na 3-4 porcje.

1 duża cebula
2 średnie cukinie
2 duże ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka korzeń
2 łodygi selera naciowego

500 ml wody*
1 łyżka klarowanego masła
2 liście laurowe
sól/pieprz

ziarna słonecznika i dyni
natka pietruszki
oliwa z oliwek

Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obieramy.
Rozgrzewamy głęboką patelnię/garnek, dajemy masło i rozpuszczamy. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na maśle. Cukinię kroimy w pół talarki i dorzucamy do cebuli – dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i smażymy na najwyższej mocy grzania często mieszając (aby cebula się skarmelizowała, a cukinia zarumieniła). Następnie dodajemy pokrojone na kawałki: marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler naciowy. Dokładnie wszystko mieszamy, podlewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy z łyżką oliwy z oliwek, natką pietruszką i prażonymi ziarnami.

*przy takiej ilości wody zupa krem wychodzi gęsta. Jeśli lubicie rzadszą zupę, trzeba dodać trochę więcej wody.

Wydrukuj


Podobne wpisy

ZUPA kalafiorowa

ZUPA kalafiorowa

Jesień w pełni, więc czas na zupy! Im robi się zimniej, tym częściej mam na nie ochotę 😉 dziś na tapecie KALAFIOROWA. przepis na 4 porcje: 2 litry wody 1 duże skrzydło z indyka 1 seler (średni) 1 por 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli […]

dynia piżmowa faszerowana quinoa, szpinakiem, boczkiem i pieczonym czosnkiem

dynia piżmowa faszerowana quinoa, szpinakiem, boczkiem i pieczonym czosnkiem

Jesień w pełni a ja otaczam się sezonowymi dobrociami i korzystam z promieni słońca ile tylko mogę 🙂 Zapraszam Was dziś na obiad doskonały! Pyszna pieczona dynia, faszerowana samymi dobrociami! porcja dla 2 osób: pieczona dynia: 1 mała/średnia piżmowa dynia 4 łyżki oliwy z oliwek […]



10 thoughts on “ZUPA krem z cukinii”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *