tarta z budyniem i morelami

tarta z budyniem i morelami

Pomimo tego że mamy wiosnę, zdecydowanie odczuwamy już LATO! Ogrom słońca, pachnące warzywa i owoce, to zdecydowanie najpiękniejszy czas kulinarny w całym roku! Będąc na bazarku, zobaczyła przepyszne morele, więc kupiłam kilka i upiekłam ciasto! Wyszło doskonałe!
W dodatku bezpiecznie mogę je zjeść!

Zapraszam Was serdecznie na tartę bez mleka, bez cukru i bez masła*!

*osoby nie będące na diecie eliminacyjnej, mogą używać zwykłego mleka, masła i cukru w proporcjach takich samych jak w przepisie.

 

przepis na tartę o średnicy 28 cm.

ciasto:
300 g maki pszennej typ 480
200 g margaryny roślinnej
100g erytrytolu
1 jajko

budyń:
650 ml mleka migdałowego
1 duży budyń śmietankowy
2 łyżki erytrytolu

6-8 moreli

kruszonka:
3 czubate łyżki mąki
2 łyżki margaryny
1 łyżka erytrytolu

2 łyżki płatków migdałowych

 

Składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy zwarte ciasto. Blachę na tartę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy dokładnie ciastem i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy 25 minut (ciasto powinno być podpieczone – nie rumiane).

Gdy ciasto nam się piecze, przygotowujemy budyń. Do rondelka przelewamy 500 ml mleka migdałowego, dodajemy erytrytol i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałych 150 ml mleka rozpuszczamy budyń. Gdy mleko nam zaczyna się gotować, wlewamy budyń i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Gotowy budyń odstawiamy do przestygnięcia.

Morele myjemy, wyjmujemy pestkę i kroimy każdą na 4 części.

Składniki kruszonki wkładamy do misy blendera i miksujemy na kruszonkę.

Gdy spód naszej tarty jest podpieczony, wyjmujemy go z piekarnika i na jeszcze gorący wykładamy budyń – rozprowadzamy go równomiernie po całym cieście. Na budyniu układamy kawałki moreli, całość posypujemy kruszonką i migdałami.

Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut.

Wydrukuj

Podobne wpisy

TORT na 3 urodziny bloga

TORT na 3 urodziny bloga

To właśnie dziś mój blog świętuje 3 urodziny! Miniony rok był wyjątkowy pod każdym względem… Jak na trzylatka  przystało, „bunt” mam już za sobą i teraz zaczynam tak na prawdę poznawać świat! Zapraszam Was dziś, z okazji urodzin na wyjątkowy tort – bez mąki, bez […]

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

Hit tego lata! Zajadamy się nimi w nieskończoność 😀 przepis na ok 20 sztuk. ciasto: 200 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju ok 100 ml gorącej wody farsz: 500 g świeżego bobu 300 g […]



9 thoughts on “tarta z budyniem i morelami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *