Ciasto bananowe piecze się chyba w każdym domu, w który jada się banany 🙂 U Nas często się zdarza – zwłaszcza ostatnio, gdzie na straganach królują truskawki, czereśnie, rabarbar i inne smakołyki lata, że banany zaczynają dojrzewać i nie bardzo nadają się już do jedzenia. Dodajemy je wtedy do koktajli, robimy krem czekoladowy czy smażymy z nich ekspresowe placuszki, ale gdy zrobiło się gorąco, wróciłam do pieczenia ciasta bananowego, które doskonale nadaje się do kawy czy na drugie śniadanie. Bezpiecznie można zabrać je do pracy, na wycieczkę czy na plażę, nawet w upalny dzień!
Ciasto jest wilgotne, puszyste, mocno bananowe i ekspresowe!
przepis na keksówkę o wymiarach 26 x 10 cm
4 jajka
100g erytrytolu (można zastąpić cukrem)
2 średnie bardzo dojrzałe banany (300-330g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g mąki pszennej
200 ml oleju
szczypta soli
duża garść suszonej żurawiny
duża garść orzechów ziemnych (niesolonych)
Oddzielamy białka od żółtek. Do miski wkładamy białka i przy pomocy miksera ubijamy na puszystą pianę (nie na sztywno), następnie stale ubijając dodajemy kolejno: żółtka, potem erytrytol, następnie olej i rozgniecione banany – ubijamy do połączenia wszystkich składników. Do tak przygotowanej masy wsypujemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki lub szpatułki, do połączenia składników. Następnie dodajemy do ciasta żurawinę i orzechy, mieszamy delikatnie całość i wkładamy do keksówki wysmarowanej margaryną/masłem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy ciasto i „nacinamy” je nożem przez środek (dzięki temu pęknięcie na cieście będzie równe i tam gdzie chcemy). Gotowe ciasto władamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, funkcja grzania góra/dół i pieczemy 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy przy pomocy suchego patyczka, czy ciasto jest upieczone.
Chyba przygotuję swoim chłopakom taki frykas po treningu
Ciasto bananowe jest dobre na każdą okazję!
Nie miałam okazji spróbować takiego ciasta więc czas aby go zrobić :). Przepis nie jest skomplikowany, dam radę 🙂
Na pewno świetnie sobie poradzisz! A ciasto wychodzi doskonałe! 😍
Ja lubię każde ciasto a takiego jeszcze nie jadłam 🙂 przepis z chęcią wypróbuje 🙂
Uwielbiam ciasto bananowe, a Twoje wygląda bardzo apetycznie. Chętnie spróbuję Twojego przepisu 🙂
Zapraszam! Częstuj się 😊
Ja teraz raczej bananów nie kupuję, ale zimą tak. I wtedy mi dużo zostaje na takie ciasto☺️
Nie powinnam do Ciebie zaglądać o tej godzinie!
…a w domu nic słodkiego :/
NIe robię takiego chleba bananowego, bo moje dzieci ani mąż by nie zjedli, a ja mam uczulenie na banany i nie jadam ich. Jednak pomysł jest dobry i jak bedę miała jakieś zbyt dojrzałe banany, to może coś takiego zrobię.
O kochana… ale kusisz pysznościami.
Przepis bardzo fajny, nie znam go 🙂
Wspaniałe, zrobię koniecznie, uwielbiam na oleju i z bakaliami. Przepis zapisuję. Wszystkim będzie na pewno smakować, lubimy takie klimaty.
Bananowe zawsze super ❤️
Moje dzieci uwielbiają! Zanim jedno się skończy już się upewniają ze upięte następne 😉
wspaniale! to właśnie w dzieciakach jest najpiękniejsze! <3
Klasyk – uwielbiam i często u mnie gości 🙂
Ciasta bananowe to moja miłość 🙂 uwielbiam zresztą wszystko co bananowe! Muszę koniecznie wypróbować przepis 😀
Ależ oczywiście, że piekę ❤️ u mnie bananów zawsze jest mnóstwo i trzeba mieć sporo pomysłów na ich wykorzystanie 😉