ciasto bananowe

ciasto bananowe

Ciasto bananowe piecze się chyba w każdym domu, w który jada się banany 🙂 U Nas często się zdarza – zwłaszcza ostatnio, gdzie na straganach królują truskawki, czereśnie, rabarbar i inne smakołyki lata, że banany zaczynają dojrzewać i  nie bardzo nadają się już do jedzenia. Dodajemy je wtedy do koktajli, robimy krem czekoladowy czy smażymy z nich ekspresowe placuszki, ale gdy zrobiło się  gorąco, wróciłam do pieczenia ciasta bananowego, które doskonale nadaje się do kawy czy na drugie śniadanie. Bezpiecznie można zabrać je do pracy, na wycieczkę czy na plażę,  nawet w upalny dzień!
Ciasto jest wilgotne, puszyste, mocno bananowe i ekspresowe!

 

przepis na keksówkę o wymiarach 26 x 10 cm

4 jajka
100g erytrytolu (można zastąpić cukrem)
2 średnie bardzo dojrzałe banany (300-330g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g mąki pszennej
200 ml oleju
szczypta soli
duża garść suszonej żurawiny
duża garść orzechów ziemnych (niesolonych)

 

Oddzielamy białka od żółtek. Do miski wkładamy białka i przy pomocy miksera ubijamy na puszystą pianę (nie na sztywno), następnie stale ubijając dodajemy kolejno: żółtka, potem erytrytol, następnie olej i rozgniecione banany – ubijamy do połączenia wszystkich składników. Do tak przygotowanej masy wsypujemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki lub szpatułki, do połączenia składników. Następnie dodajemy do ciasta żurawinę i orzechy, mieszamy delikatnie całość i wkładamy do keksówki wysmarowanej margaryną/masłem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy ciasto i „nacinamy” je nożem przez środek (dzięki temu pęknięcie na cieście będzie równe i tam gdzie chcemy). Gotowe ciasto władamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, funkcja grzania góra/dół i pieczemy 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy przy pomocy suchego patyczka, czy ciasto jest upieczone.

Wydrukuj

Podobne wpisy

śledzie z żurawiną

śledzie z żurawiną

Śledzie w Naszym domu to podstawa Świąt Bożego Narodzenia 🙂 są one idealne nie tylko od święta! świetnie zaprezentują się na imprezowym stole podczas imienin, urodzin, parapetówki, chrzcin czy imprezy sylwestrowej ;]. Te są moje ulubione! 800g śledzi a`la matias solonych 2 czerwone cebule 150g […]

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda! przepis na 4 burgery: 4 ulubione bułki (u mnie żytnie z dynią) odrobina masła do posmarowania bułek 500g mięsa antrykotu wołowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól/ pieprz 1 […]



18 thoughts on “ciasto bananowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *