Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/MalinowyBlog/domains/slodkizapachmalin.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

„jagodowy raj” czyli beza z jagodowym kremem i owocami

„jagodowy raj” czyli beza z jagodowym kremem i owocami

BEZA
4 białka
250g cukru kryształu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier (po 1 łyżce) stale ubijając. Gdy nasza masa będzie już sztywna i lśniąca, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Bezy wykładamy łyżką (możemy również masę włożyć do rękawu cukierniczego) na papier do pieczenia. Bezę pieczemy w 140 stopniach przez około 60 minut. Powinna się ładnie upiec i popękać ;]

KREM:
1 serek mascarpone (u mnie z Lidla)
1 mała śmietana 36% – dobrze schłodzona
1 łyżka cukru pudru
ok. 200g dżemu jagodowego (najlepiej domowej roboty)
owoce do dekoracji
Serek mascarpone dokładnie wymieszać z cukrem i dżemem. Śmietanę ubić na sztywno, gdy będzie gotowa, dodawać po 1 łyżce serka z dżemem i cukrem. dokładnie ubijać do połączenia wszystkich składników. Gdy krem będzie gotowy schłodzić go w lodówce (minimum 30 minut).

Bezy dekorujemy tuż przed podaniem, ponieważ „płyną” ;]

Wydrukuj


Podobne wpisy

bezowe GNIAZDKA z lemon curd

bezowe GNIAZDKA z lemon curd

Bezy kocham miłością wielką! Odkąd je piekę, zawsze mam ich zapach w swojej spiżarni w razie „W” bo świetnie się przechowują! Beza z dodatkiem LemonCurd jest mistrzostwem świata! Słodko i kwaśno i cytrynowo i słodko jednocześnie! Beziki doskonale sprawdzą się jako deser po wielkanocnym obiedzie. […]

TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem

TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem

Pyszny i bardzo elegancki tort bezowy. Będzie idealny z okazji imienin czy urodzin, podczas letnich pogawędek na tarasie, na niedzielny deser czy jako prezent! przepis a tort o średnicy ok. 28cm BEZA (najwygodniej będzie przygotować bezę dzień wcześniej): 300g białek (z ok. 9-10 jaj zależnie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *