kotleciki z kaszą jaglaną, botwinką i pieczarkami

kotleciki z kaszą jaglaną, botwinką i pieczarkami

Zdecydowanie moje ostatnie odkrycie w kotlecikowym raju! Pyszne i wyjątkowe z tym co teraz najlepsze, czyli z botwinką!

 

przepis na ok. 6 sztuk:

50 g kaszy jaglanej (waga suchej kaszy, przed ugotowaniem)
200 g pieczarek
1 botwinka (botwinka z jednego buraczka)
1 łyżka masła klarowanego
4-6  łyżek bułki tartej
1 jajko
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 mała czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi
olej do smażenia

Kaszę jaglaną zalewamy wodą (ok 1 cm ponad powierzchnię kaszy), dodajemy sól i gotujemy do miękkości ok 20 minut – studzimy. Na patelni rozgrzewamy 1/2 łyżki masła klarowanego. Dodajmy pokrojone pieczarki i smażymy do odparowania wody. Pieczarki odkładamy do miseczki. Na tej samej patelni, topimy pozostałą część masła, dodajemy umytą i pokrojoną na drobno botwinkę (wraz z łodyżkami) i smażymy kilka minut aż puści sok. Odłożone pieczarki wkładamy do smażącej się botwinki i całość smażymy przez chwilę do połączenia smaków – studzimy. Gdy kasza i botwinka z pieczarkami są już zimne, wszystko przekładamy do miski. Czerwoną cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę i dodajemy do miski, czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do całości. Wsypujemy 2-3 łyżki bułki tartej, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim, wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy kotlety. Odstawiamy na kilka minut aby bułka wchłonęła wilgoć (jeśli jest potrzeba, dodajemy więcej bułki). Na patelni rozgrzewamy olej. Dłońmi zamoczonymi delikatnie w wodzie forujemy kotlety i obtaczamy je w pozostałej części bułki tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ulubioną sałatką, pieczonymi warzywami, sosem lub jemy same.
U mnie podane z guacamole i warzywami w słupkach. Pyszne!

Wydrukuj

Podobne wpisy

mięsne GOŁĄBKI z kaszą kuskus w liściach BOTWINY

mięsne GOŁĄBKI z kaszą kuskus w liściach BOTWINY

Gołąbki z botwiny miałam ochotę zrobić już w zeszłym roku, ale zanim się zebrałam, to sezon na botwinkę się skończył … Dlatego teraz, od razu gdy ta czerwona piękność pojawiła się na straganie, wybrałam największą! i przygotowałam z niej gołąbki 🙂 Jest to bardzo delikatne […]

wegański SOS pieczarkowy

wegański SOS pieczarkowy

Odkąd nie jem nabiału, bardzo brakuje mi sosów i wszelkiego rodzaju dipów, które wcześniej pojawiały się na moim talerzu bardzo często. Zaprzyjaźniłam się z produktami roślinnymi i zaczęłam eksperymentować, aby uzyskać jak najlepszy smak, w dozwolonej dla mnie wersji i tak własnie powstał ten sos! […]



20 thoughts on “kotleciki z kaszą jaglaną, botwinką i pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *