kotleciki z kaszy jaglanej i brokuła

kotleciki z kaszy jaglanej i brokuła

Majówka jest u Nas czasem odpoczynku i nadrabiania zaległości: tych papierowych, organizacyjnych w domu, jak i tych towarzyskich 🙂 Te towarzyskie bywają najprzyjemniejsze, ponieważ wpływają nie tylko na dobry nastrój, ale i na nasze kubki smakowe! Spędzając wspaniały dzień w przemiłym towarzystwie: pijąc herbatę, gadając o pierdołach i patrząc na przepiękny widok za oknem,  miałam przyjemność jeść pyszne kotleciki brokułowe!
Niby takie proste! ale był to zdecydowanie mój pierwszy raz i na pewno nie ostatni! Kotleciki z wielu względów zagoszczą w moim stały menu, a ich kolejne odsłony będę Wam publikować tutaj 🙂

Zapraszam Was zatem, na arcyproste i  przepyszne kotleciki, z kaszy jaglanej i brokuła!

 

przepis na ok. 6 sztuk:

50 g kaszy jaglanej (waga suchej kaszy, przed ugotowaniem)
400 g brokuła (1 nie duży)
4-6  łyżek bułki tartej
1 jajko
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi (suszony)
olej do smażenia

Kaszę jaglaną zalewamy wodą (ok 1 cm ponad powierzchnię kaszy), dodajemy sól i gotujemy do miękkości ok 20 minut – studzimy. Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy do miękkości (lepiej ugotować brokuła na parze, będzie wtedy miał mniej wody w sobie, jeśli natomiast nie mamy specjalnego garnka lub sitka do gotowania na parze, gotujemy go wtedy tradycyjnie w wodzie, ale musimy pamiętać, aby dodać trochę więcej bułki tartej do wyrabiania kotlecików) – również studzimy. Gdy kasza i brokuł są już zimne, brokuła wkładamy do miski i rozgniatamy przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków, następnie dodajemy kaszę. Cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę i dodajemy do miski, czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do całości. Wsypujemy 3 łyżki bułki tartej, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim, wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy kotlety. Odstawiamy na kilka minut aby bułka wchłonęła wilgoć (jeśli jest potrzeba, dodajemy więcej bułki). Na patelni rozgrzewamy olej. Dłońmi zamoczonymi delikatnie w wodzie forujemy kotlety i obtaczamy je w pozostałej części bułki tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ulubioną sałatką, pieczonymi warzywami, sosem lub jemy same. Są pyszne!

Wydrukuj

Podobne wpisy

TORT na 3 urodziny bloga

TORT na 3 urodziny bloga

To właśnie dziś mój blog świętuje 3 urodziny! Miniony rok był wyjątkowy pod każdym względem… Jak na trzylatka  przystało, „bunt” mam już za sobą i teraz zaczynam tak na prawdę poznawać świat! Zapraszam Was dziś, z okazji urodzin na wyjątkowy tort – bez mąki, bez […]

pyszny deser jaglany ze zdrową czekoladą i truskawkami

pyszny deser jaglany ze zdrową czekoladą i truskawkami

Idealna propozycja dla osób nie wyobrażających sobie kawy bez deseru! Pyszny i zdrowy deser nie tylko pięknie wygląda ale i doskonale smakuje 🙂 bez cukru! bez nabiału! przepis na 4 desery warstwa jaglana: 120g kaszy jaglanej (suchej) 500ml mleka roślinego (u mnie migdałowe) 2-4 łyżki […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *