To właśnie dziś mój blog świętuje 3 urodziny!
Miniony rok był wyjątkowy pod każdym względem…
Jak na trzylatka przystało, „bunt” mam już za sobą i teraz zaczynam tak na prawdę poznawać świat!
Zapraszam Was dziś, z okazji urodzin na wyjątkowy tort
– bez mąki, bez glutenu, bez mleka, bez masła, bez cukru i nie jest to kostka lodu! 😀
mam nadzieję, że przypadnie on do gustu tak samo jak nam, a moi goście kompletnie się nie zorientowali, że ten tort ma tyle „bez” 🙂
przepis na tort o średnicy 21cm (12-16 porcji)
biszkopt:
6 dużych jajek
100 g erytrytolu
140 g mąki migdałowej (zmielone migdały bez skórki)
15 g dobrego ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
30 ml zimnej wody
30 ml oleju
szczypta soli
krem:
180 g suchej kaszy jaglanej
750 ml migdałowego
8 łyżek erytrytolu
skóra z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
maliny:
500 g malin (świeże lub mrożone)
2-3 łyżki wody
5 łyżek erytrytolu
1-1,5 łyżki agar agar (można zastąpić żelatyną – ok. 1,5 łyżeczki)
polewa:
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mleka migdałowego
3 łyżki erytrytolu
2 czubate łyżki kakao
do dekoracji:
kwiaty, mrożone maliny, gałązki rozmarynu/mięty.
+ gorzka mocna herbata do nasączenia biszkoptu – 1 szklanka
biszkopt:
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, funkcja grzania góra/dół. Białka oddzielamy od żółtek, mąkę migdałową, kakao i proszek dokładnie mieszamy. Do miski (dzieży miksera) przelewamy białka, dodajemy sól i ubijamy. Podczas ubijania, gdy masa nam się dobrze spieniła dodajemy porcjami erytrytol stale ubijając aż piana będzie szklista. Bo tak błyszczących białek dodajemy żółtka – po 1 sztuce co kilka sekund. Dolewamy wodę i olej i stale ubijamy. Następnie dodajemy mąkę migdałową z kakao i proszkiem do pieczenia – mieszamy na mniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Gdy nasz biszkopt jest gotowy, wlewamy do tortownicy, dokładnie wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 50 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony) Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy w formie. Gdy będzie zimny, delikatnie odcinamy boki formy nożem. Otwieramy tortownicę i wyjmujemy biszkopt. Kroimy na 3 blaty. (Biszkopt możemy upiec dzień przed, ale ze względu na zawarte w nim migdały bardzo szybko wysycha i kruszy się. Warto więc upiec go i składać tort tego samego dnia)
krem:
Kaszę jaglaną wkładamy do suchego garnka i na najwyższej mocy grzania – prażymy, by pozbyć się goryczki. Następnie zalewamy mlekiem migdałowym i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie cały płyn (ok 40 minut). Ugotowaną kaszę przekładamy do misy blendera/melaksera, dodajemy erytrytol, skórkę otartą z pomarańczy i sok z cytryny. Dokładnie wszystko mielimy na gładką masę. Gotowy krem przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą (do styku kremu – aby nie zrobił się kożuch) i odstawiamy do przestygnięcia.
maliny:
Maliny wkładamy do rondelka, podlewamy wodą i rozgotowujemy. Gdy nam się rozpadną, słodzimy je erytrytolem i dodajemy agar – stale gotując dokładnie mieszamy je (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej). Odstawiamy do wystudzenia i stężenia.
polewa:
Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka. Zagotowujemy, stale mieszając doprowadzamy do gładkiej konsystencji i odstawiamy do wystudzenia.
składanie tortu:
Biszkopt kroimy na 3 części. Dno tortownicy owijamy folią spożywczą i zamykamy rant. Do środka wkładamy pierwszy krążek biszkoptu, nasączamy go delikatnie herbatą. Następnie wykładamy 1/3 kremu – dokładnie go rozsmarowując (najwygodniej przy użyciu dwóch łyżek, ponieważ krem się trochę klei), na krem wykładamy połowę malin. Całość przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu – nasączamy go herbatą, potem krem i maliny. Przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptu, nasączamy go herbatą i wykładamy ostatnią część kremu.
Tak przygotowany tort dokładnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 3h. Po tym czasie, wyjmujemy tort z lodówki, odwijamy folię i wyjmujemy go delikatnie z tortownicy na paterę/talerz. Polewamy schłodzą polewą, całość dekorujemy wg uznania – u mnie maliny, kwiaty i zioła.
Tort podanych wymiarów wystarczy na 12 dużych lub 16 mniejszych kawałków.
tak tort wygląda w środku – niestety uchwycone „na szybko” podczas imprezy zanim zniknął 😉
Kiedyś dania z tym wszystkim „bez” wydawały mi się dziwaczne. Teraz, kiedy sama jestem uczulona na coraz więcej składników, bardzo doceniam te „bez” 😉
Sto lat cudownych przepisów, kochana <3
Dziękuję Małgosiu 😍😍😍 kiedyś myślałam, że bez cukru i mąki nie da się żyć, a tym czasem się da! I to w dodatku jak smacznie 😊
Robi wrażenie. A smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂
Smakuje lepiej niż wygląda! 😊
Torty nigdy mi nie wychodziły ale może w końcu dzięki Twojemu przepisowi uda mi się go upiec i zaskoczę rodzinkę 🙂 Gratuluję wspaniałej rocznicy i życzę kolejnych takich
Bardzo dziękuję! Tort piekłam 3razy, najpierw testowo, potem dwa razy na imprezkę, za każdym razem wyszedł doskonały! Jestem pewna, że wyjdzie i Tobie 😊
Wow!!! Wygląda przepięknie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje. Przy tym torcie życzę Ci kolejnych wielu takich tortów urodzinowych dla Bloga.
Bardzo dziękuję 😍
Wszystkiego najlepszego, mnóstwo inspiracji i kolejnych lat blogowania☺️ A tortem czestuję się z ogromną radością ☺️
Bardzo dziękuję 😍
Smacznie wygląda! Sto lat! 😀
Dziekuje 😊
Choć nie muszę w kuchni się ograniczać i wybierać przepisów „bez”. to ten tort wygląda tak pysznie, ze zjadłabym go nawet gdy byłby „kostką lodu” 🙂 🙂
Haha! Jest mi niezmiernie miło! 😍😍😍😍
No proszę nawet ja bym mogła zjeść kawałek tego cudu 😉
😍😍😍😍😍😍😍
Wow nawet ja mogłabym zjeść kawałek tego cudu i lekarz by nie krzyczał
Super! Bardzo mnie to cieszy! 😊 zapraszam zatem na kawę 😊
Gratulacje z okazji urodzin bloga 🙂 mój latem obchodził dopiero druga rocznicę i mam nadzieję że wytrwam długo z nim 🙂
Torcik wygląda obłędnie i z chęcią bym taki zjadła no i spróbuje taki zrobić 🙂
pozdrawiam serdecznie 🙂
Spróbuj koniecznie! Bardzo dziękuję za życzenia 😊
Świętujesz na całego!
Sto lat dla bloga i pysznych inspiracji dla Ciebie.
Zawsze! Urodziny ważna rzecz! 😍😍😍
wszystkiego najlepszego i niech dalej dobrze Ci się bloguje 🙂 tort wygląda bardzo uroczyście 🙂
Bardzo dziękuję 😊
Wygląda pięknie! Ale tradycyjny to on nie jest… Sporo składników jest zastąpionych. Jestem ciekawa smaku! 🤔
Zdecydowanie nietradycyjny! Ale bardzo wyjątkowy 😊 spróbuj, a jestem pewna, że Ci poszukuje 😍
Wszystkiego dobrego i kolejnych sukcesów 😍A tort wygląda mega 😍
Bardzo dziękuję 😍😍
Wszystkiego najlepszego, samych fantastycznych pomysłów na przepisy. Pozdrawiam 😁
Dziekuje 😊
Tort apetyczny – samych sukcesów w blogowaniu!!
Dziękuję 😊
A z jajkami przepiórczymi też wyjdzie? Mój syn ma uczulenie na kurze.
Hmmm nigdy niczego nie piekłam z jajek przepiorczych, więc niestety nie wiem 🙁
Kolejnych owocnych lat w blogowaniu. 😘 Wielu udanych potraw.
Bardzo dziękuję 😊
Aaaaa! To ja speiszę s urodzinowymi buziakami i życzeniami! Owocnego, pełnego satysfakcji blogowania!
Bardzo Dziekuje 😍😍😍
Oj ten torcik musi być pyszny 🙂 oby więcej takich okazji ! Wszystkiego najlepszego!
Bardzo dziękuję! 😍
Tort wygląda wspaniale i pewnie też tak smakuje. Przełykam ślinkę :). Wszystkiego najlepszego!
Bardzo dziękuję! Tort jest przepyszny! 😍