TORT na 3 urodziny bloga

TORT na 3 urodziny bloga

To właśnie dziś mój blog świętuje 3 urodziny!

Miniony rok był wyjątkowy pod każdym względem…
Jak na trzylatka  przystało, „bunt” mam już za sobą i teraz zaczynam tak na prawdę poznawać świat!

Zapraszam Was dziś, z okazji urodzin na wyjątkowy tort
– bez mąki, bez glutenu, bez mleka, bez masła, bez cukru i nie jest to kostka lodu! 😀

mam nadzieję, że przypadnie on do gustu tak samo jak nam, a moi goście kompletnie się nie zorientowali, że ten tort ma tyle „bez” 🙂

przepis na tort o średnicy 21cm (12-16 porcji)

biszkopt:
6 dużych jajek
100 g erytrytolu
140 g mąki migdałowej (zmielone migdały bez skórki)
15 g dobrego ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
30 ml zimnej wody
30 ml oleju
szczypta soli

krem:
180 g suchej kaszy jaglanej
750 ml migdałowego
8 łyżek erytrytolu
skóra z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny

maliny:
500 g malin (świeże lub mrożone)
2-3 łyżki wody
5 łyżek erytrytolu
1-1,5 łyżki agar agar (można zastąpić żelatyną – ok. 1,5 łyżeczki)

polewa:
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mleka migdałowego
3 łyżki erytrytolu
2 czubate łyżki kakao

do dekoracji:
kwiaty, mrożone maliny, gałązki rozmarynu/mięty.

+ gorzka mocna herbata do nasączenia biszkoptu – 1 szklanka

 

 

biszkopt:
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, funkcja grzania góra/dół. Białka oddzielamy od żółtek, mąkę migdałową, kakao i proszek dokładnie mieszamy. Do miski (dzieży miksera) przelewamy białka, dodajemy sól i ubijamy. Podczas ubijania, gdy masa nam się dobrze spieniła dodajemy porcjami erytrytol stale ubijając aż piana będzie szklista. Bo tak błyszczących białek dodajemy żółtka – po 1 sztuce co kilka sekund. Dolewamy wodę i olej i stale ubijamy. Następnie dodajemy  mąkę migdałową z kakao i proszkiem do pieczenia – mieszamy na mniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Gdy nasz biszkopt jest gotowy, wlewamy do tortownicy, dokładnie wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 50 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony) Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy w formie. Gdy będzie zimny, delikatnie odcinamy boki formy nożem. Otwieramy tortownicę i wyjmujemy biszkopt. Kroimy na 3 blaty. (Biszkopt możemy upiec dzień przed, ale ze względu na zawarte w nim migdały bardzo szybko wysycha i kruszy się. Warto więc upiec go i składać tort tego samego dnia)

krem:
Kaszę jaglaną wkładamy do suchego garnka i na najwyższej mocy grzania – prażymy, by pozbyć się goryczki.  Następnie zalewamy mlekiem migdałowym i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie cały płyn (ok 40 minut). Ugotowaną kaszę przekładamy do misy blendera/melaksera, dodajemy erytrytol, skórkę otartą z pomarańczy i sok z cytryny. Dokładnie wszystko mielimy na gładką masę. Gotowy krem przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą (do styku kremu – aby nie zrobił się kożuch) i odstawiamy do  przestygnięcia.

maliny:
Maliny wkładamy do rondelka, podlewamy wodą i rozgotowujemy. Gdy nam się rozpadną, słodzimy je erytrytolem i dodajemy agar – stale gotując dokładnie mieszamy je (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej). Odstawiamy do wystudzenia i stężenia.

polewa:
Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka. Zagotowujemy, stale mieszając doprowadzamy do gładkiej konsystencji i odstawiamy do wystudzenia.

składanie tortu:
Biszkopt kroimy na 3 części. Dno tortownicy owijamy folią spożywczą i zamykamy rant. Do środka wkładamy pierwszy krążek biszkoptu, nasączamy go delikatnie herbatą. Następnie wykładamy 1/3 kremu – dokładnie go rozsmarowując (najwygodniej przy użyciu dwóch łyżek, ponieważ krem się trochę klei), na krem wykładamy połowę malin. Całość przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu – nasączamy go herbatą, potem krem i maliny. Przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptu, nasączamy go herbatą i wykładamy ostatnią część kremu.

Tak przygotowany tort dokładnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 3h. Po tym czasie, wyjmujemy tort z lodówki, odwijamy folię i wyjmujemy go delikatnie z tortownicy na paterę/talerz. Polewamy schłodzą polewą, całość dekorujemy wg uznania – u mnie maliny, kwiaty i zioła.

Tort podanych wymiarów wystarczy na 12 dużych lub 16 mniejszych kawałków.

 

tak tort wygląda w środku – niestety uchwycone „na szybko” podczas imprezy zanim zniknął 😉

Wydrukuj

Podobne wpisy

kokosanki

kokosanki

Kokosanki, to zdecydowanie mój przysmak z dzieciństwa. Kiedyś moja mama piekła je bardzo często, a w Boże Narodzenie były punktem obowiązkowych i to często pieczone na kilka blach (bo każdy je uwielbiał) 🙂 Zapraszam Was zatem, na kawę i kokosankę mojej Mamy!   przepis na […]

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na ok. 10 niedużych ptysi ciasto: 125ml wody 60g masła 80g mąki pszennej typ 480 szczypta soli 2 jajka frużelina malinowa: 400g […]



42 thoughts on “TORT na 3 urodziny bloga”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *