kokosanki

kokosanki

Kokosanki, to zdecydowanie mój przysmak z dzieciństwa. Kiedyś moja mama piekła je bardzo często, a w Boże Narodzenie były punktem obowiązkowych i to często pieczone na kilka blach (bo każdy je uwielbiał) 🙂

Zapraszam Was zatem, na kawę i kokosankę mojej Mamy!

 

przepis na blaszkę 25x25cm

50g roślinnej margaryny
100g erytrytolu (można dodać cukier)
150g prawdziwego miodu
1/2 szklanki mleka kokosowego (można dodać zwykłe)
2 całe jajka
380 g maki pszennej typ 480
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę, erytrytol i miód włożyć do rondelka – rozpuścić. Jajka z mlekiem dobrze wymieszać ze sobą, wlać do rondelka i połączyć całość. Zdjąć z gotowania.Mąkę z proszkiem wsypujemy do rondelka i całość energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, funkcja grzania góra/dół na ok. 35-40 minut – pieczemy do suchego patyczka. Studzimy.

 

polewa:
250 g margaryny roślinnej
150 g erytrytolu (można dodać cukier)
80 g ciemnego kakao
8-10 łyżek mleka kokosowego (można dodać zwykłe)

Wszystkie składniki polewy umieszczamy do rondelku i rozpuszczamy do całkowitego połączenia składników. Polewy nie gotujemy.

 

+ wiórki kokosowe +/- 400g
+ ewentualnie do obtoczenia orzechy/migdały

Wystudzone ciasto kroimy na kawałki (ilość dowolna – można kroić mniejsze lub większe), zanurzamy w polewie czekoladowej i obtaczamy w wiórkach kokosowych/orzechach/migdałach. Układamy na kratce do zastygnięcia polewy. przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Najlepsze są 2-3-4 dnia, ale z doświadczenia wiem, że rzadko zdarza się im tyle dotrwać 😉 smacznego!

Wydrukuj

Podobne wpisy

TORT na 3 urodziny bloga

TORT na 3 urodziny bloga

To właśnie dziś mój blog świętuje 3 urodziny! Miniony rok był wyjątkowy pod każdym względem… Jak na trzylatka  przystało, „bunt” mam już za sobą i teraz zaczynam tak na prawdę poznawać świat! Zapraszam Was dziś, z okazji urodzin na wyjątkowy tort – bez mąki, bez […]

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]



35 thoughts on “kokosanki”

Odpowiedz na „Papierowa ŁowczyniAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *