tarta z kozim serem i kolorową cebulą

tarta z kozim serem i kolorową cebulą

Zdjęcie tej tarty zobaczyłam w autobusie jadąc do pracy. Pani na siedzeniu obok czytała gazetę i w pewnym momencie moim oczom mignęła właśnie ona! Niestety nie wiem jaka była to gazeta, jak również nie byłam w stanie potem namierzyć przepisu. Wiedziałam jedno, ze było tam ciasto, coś białego i kolorowa cebula 🙂 Po powrocie do domu, postanowiłam więc odtworzyć wypatrzone cudo. Na pierwszy ogień poszło kruche ciasto, twarożek do smarowania i cebula. Było ok, ale jednak bez szału. Druga próba była już z ciastem francuskim i twarożkiem, ale z koziego mleka i to okazało się połączeniem idealnym! Zapraszam Was zatem, na przepyszną i ekspresową tartę!

 

 

1 płat ciasta francuskiego z masłem
150 g serka koziego (do smarowania)
1 średnia biała cebula
2 średnie czerwone cebule
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka zielonej czubrycy (lub innych zielonych przypraw: natka pietruszki, zioła prowansalskie, tymianek)
1 ząbek czosnku

 

Oliwę z oliwek przelewamy do miseczki, dodajemy zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek – odstawiamy na chwilę, aby przyprawy się trochę ze sobą przegryzły. Blachę do pieczenia (tą od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze. Kozi serek wykładamy na ciasto i dokładnie rozsmarowujemy go po całej jego powierzchni – zostawiając +/- 1 cm po bokach z każdej strony. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w krążki – układamy ją na serku.
Tak przygotowaną tartę dokładnie smarujemy przygotowaną wcześniej oliwą z czosnkiem i przyprawami – smarujemy również boki ciasta. Całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół na ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia – jeśli potrzeba – włączamy na chwilę termoobieg, aby tarta ładnie przyrumieniła się po bokach. Tarta świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno, dobra jest również drugiego dnia. Świetnie sprawdzi się w wersji do lunchbox-a.

 

Wydrukuj


Podobne wpisy

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]

śledzie z żurawiną

śledzie z żurawiną

Śledzie w Naszym domu to podstawa Świąt Bożego Narodzenia 🙂 są one idealne nie tylko od święta! świetnie zaprezentują się na imprezowym stole podczas imienin, urodzin, parapetówki, chrzcin czy imprezy sylwestrowej ;]. Te są moje ulubione! 800g śledzi a`la matias solonych 2 czerwone cebule 150g […]



16 thoughts on “tarta z kozim serem i kolorową cebulą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *