Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Klasyczna, na kruchym, grubym, maślanym spodzie, z dużą ilością jabłek i cynamonu, pokryta maślana kruszonką! ale co gdy organizm odnawia posłuszeństwa i nie toleruje wielu składników? na wszystko jest sposób!
Zapraszam Wam zatem na szarlotkę bez cukru, bez jajek, bez białej mąki i bez nabiału!
zapewniam, że jest pyszna i bardzo prosta w wykonaniu!
przepis na blaszkę 25x25cm
ciasto:
200g mąki pszennej typ 1850
200g maki migdałowej
80g erytrytolu
200g margaryny roślinnej
jabłka:
1,5kg jabłek
1 łyżka cynamonu
+ 2 łyżki bułki tartej
jabłka:
jabłka obieramy, ścieramy i wkładamy do garnka (suchego), dodajemy cynamon i smażymy je do odparowania soku. Studzimy.
ciasto:
wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy jednolite ciasto, dzielimy je na części: 1/4 i 3/4. Mniejszą część chowamy do zamrażarki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół, na 30 minut.
podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą i wykładamy na nie całe jabłka – dokładnie wyrównujemy. 1/4 ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch szarlotki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut.
Zrobię…!!! Zapisuje przepis drukuję i robię! Lubię takie pyszności!
Szarlotka to jedyne ciasto, na które zawsze mam składniki w domu 😍😍😍
Szarlotka to najbardziej polskie ciasto!
A Twoja jest bardzo fit!
Obłędnie apetyczne zdjęcie. I do tego tło – bajka. Zdradzisz jak je zrobiłaś?
Idealne szarlotka na koniec zimy 😉 powoli zaczynam myśleć o wiośnie więc ten przepis jest dla mnie 😀
super przepis, a ciacho wygląda niezwykle apetycznie 🙂
Ciasto bez cukru, to jest sztuka. Chętnie spróbuje.
O tak, uwielbiam szarlotkę, szczególnie w sezonie na jabłka. Mam jeden sprawdzony przepis, ale ten też wypróbuję. Bez cukru, pyszna i jednocześnie zdrowa – no czego chcieć więcej 😁
Pozdrawiam
Dokładnie tak! 😊
Bardzo apetycznie wygląda, nie sposób nie zrobić 😁😁
Ciasto bez cukru? Przydałby mi się detoks cukrowy, wiec porywam kawałek ;))))
O rany! Fit izdrowsze a wyglada wciąż nieziemsko!
Dzięki Kasiu! Smakuje tak jak wygląda, więc z serca polecam! 😊
Uwielbiam szarlotki, pleśniaki, jabłeczniki 🙂 dosłownie wszystko co z jabłkami 🙂
Z chęcią wypróbuje Twój przepis bez cukru ale jak to na to zareagują moi domownicy to nie wiem 🙂 ale jestem ciekawa
Kochana, erytrytol czy ksylitol dodany do ciasta jest równie słodki jak cukier! 😊 tyle że zamienniki te są jego zdrowsza wersja 😊 jestem pewna że rodzince posmakuje!
Świetny przepis. Ja i tak dodaję zamienniki, bądź kombinuję po swojemu. 🙂 U mnie jada rodzina i znajomi, ja ciast nie jadam. 😛
ziemniaki do szarlotki? fajny pomysł! Próbowałam tylko sernik z ziemniakami, ale o szarlotce nie słyszałam. Chętnie zgłębię temat 🙂