Śledzie to punkt obowiązkowy Świąt Bożego Narodzenia. Co roku przygotowuję 2-3 rodzaje aby każdy z domowników znalazł coś dla siebie. Zapraszam Was zatem na doskonałe śledzie z oleju lnianym tłoczony na zimno z cebulką i czerwonym pieprzem.
przepis na litrowy słoik:
7-8 płatów śledzi solonych
2 cebule
200 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
1 łyżka czerwonego pieprzu w ziarenkach
Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą. Zmieniamy wodę 2-3 razy w zależności od stopnia słoności śledzi. Następnie kroimy je na kawałki. Cebulę kroimy w piórka i zalewamy wrzątkiem – odcedzamy. Czerwony pieprz wkładamy do moździerza i rozdrabniamy. Do słoika wkładamy warstwami: śledzie, cebulę, pieprz – śledzie, cebulę, pieprz. Całość zalewamy olejem lnianym. Odstawiamy do lodówki na 4-5 dni do przegryzienia.
Mniammmm…Uwielbiam. Na śledzie i inne ryby zawsze znajdę miejsce w żołądku…
U mnie w tym roku śledzie z lnianym, konopnym i oliwą.
bardzo lubię śledzie z olejem konopnym 🙂 U Nas będą po Nowy Roku
A to interesujące, pozwól, że zapytam. Nigdy tego nie robiłam, ale moja mama musiała swego czasu pić olej lniany ze względu na jakieś sprawy zdrowotne i skarżyła się, że jest strasznie gorzki. Czy masz jakiś specjalny olej lniany, czy nie jest gorzki, czy może to po prostu przy śledziach nie przeszkadza?
Standardowo olej lniany jest trochę gorzki – taki na układ trawienny – lniany budwigowy z apteki jest bardzo gorzki, ten do potraw jest zdecydowanie mniej gorzki 🙂 w śledziach to absolutnie nie przeszkadza, nadaje im takiego fajnego posmaku 🙂
U nas śledzik też jest na święta i każdego roku staram się robić dwa trzy rodzaje 🙂 do tego wedzimy rybkę z rodziny pstragowatych, pyszna jest 🙂 zdjęcie przyciąga uwagę 🙂
bardzo dziękuje 🙂 wędzona ryba – pycha! 🙂
Śledzie wyglądają pysznie, jednak dla mnie olej lniany jest zaporowy, nie przełknę go. Ale z innym bardzo chętnie :))
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
zgadzam się, jest to specyficzny olej – ja lubię bardzo 🙂
Uwielbiam śledzie i z pewnością w tym roku ich nie zabraknie na świątecznym stole. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis 🙂
polecam się <3
Nie próbowałam takiego połączenia, ale mam akurat w domu i śledzie i olej lniany, więc skorzystam z przepisu 🙂
częstuj się! Na zdrowie!
Bardzo lubię śledzie z olejem lnianym. Też takie zrobię. Zazwyczaj sama jem śledzie. Narobie i nikt ich potem nie je. Ale raczej nie przeszkadza mi to☺️
🙂 to najważniejsze!
Od dziecka nie lubię śledzi i za rybami generalnie nie przepadam więc przepis nie na moje kubki smakowe. Jednak mój chłopak kocha śledzie i jego mama zawsze robi kilka rodzajów na święta 😉
super! U Nas zazwyczaj 2-3 rodzaje być muszą!
No mnie ze śledziami w oleju jakoś nie po drodze. Za to specjalnie kupuję i robie dla mojego męża. Uwielbia szczególnie robione przez moją mamę. Ona robi z olejem rzepakowym , który jest mi ciężko tutaj dostać. Spróbuję więc kolejnym razem z Twoim przepisem.
częstuj się 🙂 z rzepakowym również są bardzo dobre 🙂
Niestety nie przepadam za Śledziami, ale moja babcia uwielbia! Może zrobię właśnie dla niej z Twojego przepisu 😀
jest mi bardzo miło! Myślę, że Babci będą smakować 🙂