ŚLEDZIE w oleju lnianym z cebulką i czerwonym pieprzem

ŚLEDZIE w oleju lnianym z cebulką i czerwonym pieprzem

Śledzie to punkt obowiązkowy Świąt Bożego Narodzenia. Co roku przygotowuję 2-3 rodzaje aby każdy z domowników znalazł coś dla siebie. Zapraszam Was zatem na doskonałe śledzie z oleju lnianym tłoczony na zimno z cebulką i czerwonym pieprzem.

przepis na litrowy słoik:

7-8 płatów śledzi solonych
2 cebule
200 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
1 łyżka czerwonego pieprzu w ziarenkach

Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą. Zmieniamy wodę 2-3 razy w zależności od stopnia słoności śledzi. Następnie kroimy je na kawałki. Cebulę kroimy w piórka i zalewamy wrzątkiem – odcedzamy. Czerwony pieprz wkładamy do moździerza i rozdrabniamy. Do słoika wkładamy warstwami: śledzie, cebulę, pieprz – śledzie, cebulę, pieprz. Całość zalewamy olejem lnianym. Odstawiamy do lodówki na 4-5 dni do przegryzienia.

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

śledzie z żurawiną

śledzie z żurawiną

Śledzie w Naszym domu to podstawa Świąt Bożego Narodzenia 🙂 są one idealne nie tylko od święta! świetnie zaprezentują się na imprezowym stole podczas imienin, urodzin, parapetówki, chrzcin czy imprezy sylwestrowej ;]. Te są moje ulubione! 800g śledzi a`la matias solonych 2 czerwone cebule 150g […]

tarta z kozim serem i kolorową cebulą

tarta z kozim serem i kolorową cebulą

Zdjęcie tej tarty zobaczyłam w autobusie jadąc do pracy. Pani na siedzeniu obok czytała gazetę i w pewnym momencie moim oczom mignęła właśnie ona! Niestety nie wiem jaka była to gazeta, jak również nie byłam w stanie potem namierzyć przepisu. Wiedziałam jedno, ze było tam […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *