SeroMakowiec

SeroMakowiec

Zdecydowanie moje ulubione połączenie! Nie może go zabraknąć na świątecznym stole!

przepis na blachę 30x25cm

kruche ciasto:
300g mąki krupczatki
200g masła
100g cukru
1 jajko

warstwa makowa:
400g suchego maku
600ml gorącego mleka
3 łyżki miodu
100g masła
garść rodzynek
garść żurawiny
garść orzechów włoskich
100g kandyzowanej skórki z pomarańczy

lub 1 puszka gotowej masy makowej ulubionej firmy

masa serowa:
1kg sera trzykrotnie zmielonego
150g prawdziwego masła
50g cukru pudru
3 jajka
60g mąki ziemniaczanej (ok. 2łyżki)
100g kandyzowanej skórki z pomarańczy

SPÓD:
Mąkę krupczatkę, cukier i masło wkładamy do misy blendera. Mielimy przez chwilę do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na papier przekładamy spód i dobrze dociskając dłonią wylepiamy go. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja grzania góra/dół) i pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.

MAK:
Mak płuczemy, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 35-40 minut. Gdy wystygnie mielimy go przez maszynkę do mięsa trzy razy – sitko z najmniejszymi oczkami. W garnku topimy masło, dodajmy miód oraz bakalie. Smażymy przez chwilę i dodajemy przemielony mak. Smażymy często mieszając ok. 20 minut. Studzimy.

SERNIK:
Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo po 1 jajku – stale ucierając. Do tak przygotowanej masy, dodajemy porcjami ser i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy skórkę pomarańczową.

na upieczony spód wykładamy równo masę makową. Na nią wylewamy masę serową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy: pierwsze 15 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół, kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni funkcja grzania góra/dół. Po zakończonym pieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika na ok. 15 minut, po tym czasie wyjmujemy sernik i studzimy go.

Wydrukuj

Podobne wpisy

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

wiśniowiec, to kolejne moje wspomnienie z dzieciństwa. Wyobraźcie sobie dziewczynkę, która biega od stolnicy do piekarnika i z powrotem, podjadając w między czasie potrzebne do ciasta wiśnie i stale pytając, długo jeszcze? 🙂 tak, to ja! Ciasto jest pracochłonne, faktycznie robi się je długo, gdyż […]

domowe LODY waniliowe z pysznym sosem na bazie Zdrowego Oleju Makowego od GreenSpoon

domowe LODY waniliowe z pysznym sosem na bazie Zdrowego Oleju Makowego od GreenSpoon

Kocham lody! prawie tak samo jak bezy, gofry i sernik 🙂 Uwielbiam te z dobrej włoskiej lodziarni, lubię niektóre z sieciówek, ale najbardziej smakują mi domowe! Przygotowane z dobrych składników, bez polepszaczy i innych składników niewiadomego pochodzenia. Dziś zapraszam Was na lody waniliowe, podane z […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *