BIGOS STAROPOLSKI pieczony w piekarniku

BIGOS STAROPOLSKI pieczony w piekarniku

Bigos ten, to popisowy numer mojej mamy! Do dziś pamiętam jego zapach i smak z dzieciństwa – jest to najlepszy bigos jaki jadłam w życiu (a było ich już trochę). Robi się go bardzo wygodnie, nic się nie przypala i nie trzeba go mieszać 🙂 wszystko przygotowujemy w garnku i wkładamy do piekarnika. Im dłużej go odgrzewamy, tym bigos staje się lepszy! Nadmiar bigosu wkładam do słoików i pasteryzuję. Przechowuję w lodówce (nawet kilka miesięcy) i wyciągam gdy nachodzi nas ochota 🙂

przepis na garnek bigosu (ok. 5 litrów)

500g karkówki
500ml bulionu mięsnego
2 duże cebule
czubryca czerwona
zioła prowansalskie
sól/pieprz

500g boczku wędzonego parzonego
500g dobrej wiejskiej kiełbasy
1kg kiszonej kapusty
1 główka kapusty białej (ok 1,2kg)
1/2 butelki czerwonego półwytrawnego wina
1 łyżka majeranku
1 łyżka kminku (rozbitego w moździerzu)
1 łyżka słodkiej papryki
sól/pieprz
400ml passaty pomidorowej
1 garść suszonych grzybów
1 garść suszonych śliwek (jeśli lubicie mogą być wędzone)

Karkówkę nacieramy przyprawami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, układamy w naczyniu z mięsem. Całość zalewamy gorącym bulionem, zamykamy naczynie i pieczemy w 200 stopniach, funkcja grzania góra/dół przez 60 minut.

Kiszona kapustę wkładamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy ok 30 minut. Kapustę białą szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą,  dodajemy sól i gotujemy 15 minut. Obie kapusty studzimy i odciskamy z nadmiaru wody.

Boczek i kiełbasę kroimy na kawałki. Do suchego garnka wrzucamy boczek i na wysokiej mocy grzania smażymy go na złoty kolor przy okazji wytapiając tłuszcz. Dodajemy kiełbasę i smażymy kilka minut.

Upieczoną karkówkę  kroimy na kawałki i dodajemy do garnka w którym smażą się boczek i kiełbasa. Sos z cebulą powstały przy pieczeniu karkówki dolewamy do garnka. Wlewamy wino, dodajemy grzyby, śliwki, passatę pomidorową, majeranek, kminek, sól, pieprz i doprowadzamy całą zawartość garnka do wrzenia. Następnie dodajemy odciśnięta kapustę kiszoną i kapustę białą, dokładnie mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, funkcja grzania termoobieg na 60 minut. Bigos odgrzewamy przez najbliższe 3 dni, codziennie po 60 minut w piekarniku.

Nadmiar bigosu wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Przechowujemy w lodówce.

 

Wydrukuj


12 thoughts on “BIGOS STAROPOLSKI pieczony w piekarniku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *