zdecydowany hit! Wszystkie najlepsze smaki jesieni zamknięte w jednym cieście!
Polecam szczególnie wielbicielom zdrowych słodyczy 🙂
Ciasto jest idealnie wilgotne, wręcz zwarte i ciężkie – doskonałe do kubka gorącej zimowej herbaty.
bez mleka! bez masła! bez cukru!
przepis na ciasto o średnicy 21cm:
300g surowej dyni hokkaido – startej na drobnej tarce
150g mąki pszennej
150g mąki migdałowej (lub mielonych migdałów bez skórki)
150ml oleju
4 jajka
100g erytrytolu
2 jabłka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
+ gorzka czekolada + odrobina oleju kokosowego
Do miski wbijamy jajka, dodajemy erytrytol i mieszamy energicznie aż masa będzie połączona i napowietrzona. Następnie dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i cynamon – mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie dodajemy dynię i dokładnie łączymy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i układamy na cieście. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, funkcja grzania góra/dół i pieczemy 60 (do suchego patyczka).
Bez mleka, bez masła, bez cukru, ale za to z czekoladą!
Bardzo jestem ciekawa jak smakuje, bo wygląda pięknie.
Smakuje lepiej niż wygląda 🙂 Kiedyś myślałam, że te wszystkie ciasta „bez” są niezjadliwe, ale gdy życie przymusiło do testów odkryłam, że i te „bez” mogą być pyszne 🙂
prezentuje się przepysznie! 🙂 ta czekolada to wspaniałe zwieńczenie 😀
prawda! 🙂
Osz Ty… A ta czekolada… Mmmm… 🙂
haha! zapraszam na kawę! 🙂
Super 💓lubię takie przepisu! Zapisuje
bardzo mi miło 🙂 życzę smacznego!
Kupiłaś mnie tą czekoladą ❤️❤️❤️
bardzo mi miło 🙂
Jakie piękne ciasto 🙂 uwielbiam wypieki z dodatkiem dyni!