ciasto dyniowo-migdałowe z jabłkami

ciasto dyniowo-migdałowe z jabłkami

zdecydowany hit! Wszystkie najlepsze smaki jesieni zamknięte w jednym cieście!
Polecam szczególnie wielbicielom zdrowych słodyczy 🙂

Ciasto jest idealnie wilgotne, wręcz zwarte i ciężkie – doskonałe do kubka gorącej zimowej herbaty.

bez mleka! bez masła! bez cukru!

przepis na ciasto o średnicy 21cm:

300g surowej dyni hokkaido – startej na drobnej tarce
150g mąki pszennej
150g mąki migdałowej (lub mielonych migdałów bez skórki)
150ml oleju
4 jajka
100g erytrytolu
2 jabłka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

+ gorzka czekolada + odrobina oleju kokosowego

Do miski wbijamy jajka, dodajemy erytrytol i mieszamy energicznie aż masa będzie połączona i napowietrzona. Następnie dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i cynamon – mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie dodajemy dynię i dokładnie łączymy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i układamy na cieście. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, funkcja grzania góra/dół i pieczemy 60 (do suchego patyczka).

Wydrukuj

Podobne wpisy

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, dżemy zrobione 🙂 Truskawki w sezonie jem codziennie! dodaje je do sałatek, zjadam same, wypijam w koktajlach, przygotowuję desery 🙂 zwyczajne TruskawkoweLove 🙂 Zapraszam Was zatem na pyszne i zdrowe muffiny 🙂 bez cukru! bez białej mąki! bez mleka! bez masła!  […]



11 thoughts on “ciasto dyniowo-migdałowe z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *