dynia piżmowa faszerowana quinoa, szpinakiem, boczkiem i pieczonym czosnkiem

dynia piżmowa faszerowana quinoa, szpinakiem, boczkiem i pieczonym czosnkiem

Jesień w pełni a ja otaczam się sezonowymi dobrociami i korzystam z promieni słońca ile tylko mogę 🙂 Zapraszam Was dziś na obiad doskonały! Pyszna pieczona dynia, faszerowana samymi dobrociami!

porcja dla 2 osób:

pieczona dynia:
1 mała/średnia piżmowa dynia
4 łyżki oliwy z oliwek
4-6 dużych ząbków czosnku
sól/pieprz

farsz:
100g quinoa
100g boczku wędzonego parzonego
2 duże garście szpinaku
1 łyżka klarowanego masła
1/2 dużego pęczku natki pietruszki
upieczone ząbki czosnku (z dyni)
sól/pieprz

+ ser feta i natka pietruszki do posypania

 

dynię myjemy, przecinamy na pół i wydrążamy pestki. Nacinamy na górze (uważając by nie przeciąć dyni na wylot), polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, w miejsce po pestkach wkładamy całe ząbki czosnku i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół na ok 30-35 minut – aż dynia będzie upieczona.

 

 

gdy nasza dynia się piecze przygotowujemy farsz:
komosę ryżową (quinoa) wsypujemy do garnka i podgrzewamy w suchym garnku delikatną ją prażąc. Gdy zacznie pachnieć zalewamy ją wodą – tak aby przykryła zawartość garnka, dodajemy pieprz i sól. Gotujemy ok 15 minut. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, gdy się rozpuści wrzucamy umyty szpinak i blanszujemy. Gotowy przekładamy do miski. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek i smażymy na złoty kolor, gotowy dokładamy do miski ze szpinakiem. Ugotowaną quinoę również dokładamy do miski ze szpinakiem i boczkiem – odstawiamy. Upieczoną dynię wyjmujmy z piekarnika i wydrążamy tak, aby powstały nam łódeczki i zmieścił się w nich farsz, a to co wydrążymy dokładamy do miski z farszem. Upieczony czosnek opieramy z łupinek i dodajemy do farszu. Przyprawiamy solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy do wydrążonych połówek dyni, posypujemy pokruszoną feta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Podajemy od razu.

Wydrukuj

Podobne wpisy

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

Hit tego lata! Zajadamy się nimi w nieskończoność 😀 przepis na ok 20 sztuk. ciasto: 200 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju ok 100 ml gorącej wody farsz: 500 g świeżego bobu 300 g […]

migdałowa poezja z gruszkami

migdałowa poezja z gruszkami

eksperyment ty chyba moje drugie imię 🙂 często mam tak, że widzę zdjęcie i wyobrażam sobie smak i zapach. Dokładnie tak było i tym razem! W październikowym numerze miesięcznika PYSZNE na okładce królują gruszki i „czekoladowiec z gruszkami”. Nie byłabym oczywiście sobą, gdybym nie zrobiła […]



21 thoughts on “dynia piżmowa faszerowana quinoa, szpinakiem, boczkiem i pieczonym czosnkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *