WEGAŃSKA SPIŻARNIA Miyoko Schinner – recenzja

WEGAŃSKA SPIŻARNIA Miyoko Schinner – recenzja

Dokładnie rok temu ze względów zdrowotnych musiałam całkowicie odstawić nabiał. Początki były naprawdę ciężkie, gdyż wcześniej to on stanowił dla mnie bazę posiłków. Jak owsianka to z mlekiem lub jogurtem, na drugie śniadanie chętnie jogurt z owocami, do obiadu koniecznie dip czosnkowy, na kolację mile widziany serek wiejski z pomidorem, a do kawałka szarlotki czy Brownie obowiązkowo orzechowa latte!

Pomimo dużej świadomości i umiejętności komponowania posiłków wcale nie było mi do śmiechu, gdy otwierając lodówkę dochodziłam do wniosku, że jedyne co mogę bezpiecznie zjeść to jajka i warzywa. Od tamtej pory zaprzyjaźniłam się z wegańskimi przepisami i wszystkie braki mleczne staram się uzupełniać tymi wegańskimi.

Gdy dostałam zapytanie od wydawnictwa, czy nie zechciałabym zrecenzować kilku książek, a na liście widniała pozycja „Wegańska spiżarnia” nie zastanawiałam się ani chwili 🙂 bardzo się ucieszyłam! bo nie ukrywam, że na tą książkę bardzo czekałam.

 

 

Książka na „dzień dobry” urzekła mnie swoim wyglądem. Piękna twarda oprawa, delikatnie wypukły tytuł, fajny gruby papier – to coś, co w książkach cenię najbardziej. Przepiękne zdjęcia doskonale dopełniają całości.

 

 

W książce znajduje się podział na:

– sosy i dodatki do potraw,
– przysmaki bez nabiału i jaj,
– zupy,
– „mięso”,
– magia makaronów,
– ziarna prawdy,
– słodkie zwieńczenia.

Zwlekałam trochę z publikacją recenzji, dlatego że chciałam przetestować niektóre przepisy by sprawdzić na sobie (wielkiej miłośniczce nabiału) czy faktycznie wegańskie zamienniki są dobre i warte polecenia.

 

 

i powiem Wam szczerze, że większość wypróbowanych przepisów zagości w naszym domu na stałe

 

 

ale ten jeden wyjątkowy zamieszka w nim na zawsze! mowa o MIGDAŁOWEJ FECIE!

 

 

feta wychodzi doskonała! Jest to przepis pracochłonny i czasochłonny, ale całe to oczekiwanie wynagradza jej smak! Od teraz i ja cieszę się pyszną fetą nie martwiąc się o przykre konsekwencje z chwili przyjemności podczas jedzenia 🙂

 

 

Książkę polecam zarówno weganom, jak i osobom które nie chcą/nie mogą jeść nabiału oraz tym, którzy szukają nowych smaków i uwielbiają przygotowywać potrawy oczywiste z nieoczywistych składników.

 

Książkę możesz kupić tutaj.

„Wegańska spiżarnia” Miyoko Schinner
tłumaczenie: Bartłomiej Kotarski
liczba stron: 224
oprawa: twarda

 

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

Odkąd odstawiłam nabiał, zaczęłam eksperymentować z deserami z kaszą jaglanej, gdyż do złudzenia jest ona w stanie zastąpić twaróg 🙂 Moje eksperymenty już trwają chwilę, przetestowało je dziesiątki osób i śmiało mogę podzielić się z Wami przepisem, który na pewno wyjdzie i będzie pyszny 🙂 […]

pyszny deser jaglany ze zdrową czekoladą i truskawkami

pyszny deser jaglany ze zdrową czekoladą i truskawkami

Idealna propozycja dla osób nie wyobrażających sobie kawy bez deseru! Pyszny i zdrowy deser nie tylko pięknie wygląda ale i doskonale smakuje 🙂 bez cukru! bez nabiału! przepis na 4 desery warstwa jaglana: 120g kaszy jaglanej (suchej) 500ml mleka roślinego (u mnie migdałowe) 2-4 łyżki […]



14 thoughts on “WEGAŃSKA SPIŻARNIA Miyoko Schinner – recenzja”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *