jabłecznik pod chmurką

jabłecznik pod chmurką

Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast. Gdy tylko za oknem robi się chłodniej, chętnie zanurzam się w koc z kubkiem gorącej herbaty i kawałkiem pysznego ciasta.

 

przepis na blachę 25x30cm

ciasto:
300g mąki pszennej typ 480
200g tłuszczu (margaryna/ masło/ margaryna+smalec)
50g słodzidła (ksylitol lub cukier)
5 żółtek

jabłka:
2kg jabłek (ulubiona odmiana)
1 łyżeczka cynamonu
+ słodzidło do smaku jeśli jabłka są kwaśne

chmurka:
5 białek
3 łyżki słodzidła (ksylitol lub cukier)

kruszonka:
50g tłuszczu (margaryna/masło)
100g mąki pszennej typ 480
2-3 łyżki słodzidła (ksylitol lub cukier)

+ 2 łyżki bułki tartej

jabłka:
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i smażymy ok 40 minut. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Studzimy.

ciasto:
Wszystkie składniki ciasta wkładamy na stolnicę/do miski i wyrabiamy. Ciasto powinno być zwarte, ale nie twarde. Blachę wkładamy papierem do pieczenia, a dno wylepiamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja grzania góra/dół) i pieczemy ok 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy na kilka minut do odparowania.

chmurka:
Gdy wyjmiemy ciasto do odparowania, białka z ksylitolem/cukrem ubijamy na sztywną pianę.

kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą (dłońmi lub w blenderze)

____________

Gdy ciasto nam odparuje, posypujemy je 1 łyżką bułki tartej i wykładamy przestudzone (ciepłe, ale nie gorące) jabłka. Posypujemy je drugą łyżką bułki tartej i wykładamy chmurkę równomiernie ją rozprowadzając. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku przez kolejne 30 minut.

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

dynia piżmowa faszerowana quinoa, szpinakiem, boczkiem i pieczonym czosnkiem

dynia piżmowa faszerowana quinoa, szpinakiem, boczkiem i pieczonym czosnkiem

Jesień w pełni a ja otaczam się sezonowymi dobrociami i korzystam z promieni słońca ile tylko mogę 🙂 Zapraszam Was dziś na obiad doskonały! Pyszna pieczona dynia, faszerowana samymi dobrociami! porcja dla 2 osób: pieczona dynia: 1 mała/średnia piżmowa dynia 4 łyżki oliwy z oliwek […]

migdałowa poezja z gruszkami

migdałowa poezja z gruszkami

eksperyment ty chyba moje drugie imię 🙂 często mam tak, że widzę zdjęcie i wyobrażam sobie smak i zapach. Dokładnie tak było i tym razem! W październikowym numerze miesięcznika PYSZNE na okładce królują gruszki i „czekoladowiec z gruszkami”. Nie byłabym oczywiście sobą, gdybym nie zrobiła […]



12 thoughts on “jabłecznik pod chmurką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *