tort piernikowo-kawowy

tort piernikowo-kawowy

Urodziny to taki dzień w roku, kiedy czuję się na prawdę wyjątkowo 😉 Odkąd pamiętam, w moje urodziny zawsze jest tort. Jak byłam dzieckiem – piekła go mama, jak byłam na studiach – nie ważne czy urodziny wypadały w weekend czy w tygodniu, nie ważne czy byłam w domu czy już wtedy w Lublinie – dostawałam wiadomość od mamy, że w autobusie relacji Lubaczów-Lubin jest dla mnie przesyłka – torba wypełniona pysznościami a w niej tort! zawsze! i zawsze dojechał cały 😀 odkąd jestem w Warszawie, tort piekę sobie sama – a co! urodziny to wyjątkowy dzień!

W tym roku moje urodziny zbiegły się w czasie z konkursem „aPPetyt na Kopernika” więc postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym 🙂

Tort zniknął ekspresowo! mam nadzieję, że ta samo powiedzie mi się w konkursie! 3majcie kciuki 🙂

przepis na tory o średnicy 21cm (12-16 kawałków)

biszkopt:
6 jajek
100g cukru
1 gorzka czekolada
120g masła
60g maki pszennej
60g toruńskich serc 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem kawowy:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
5 łyżek cukru
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżki prawdziwej mielonej kawy
250 g masła/margaryny

polewa czekoladowa:
200  g śmietany 18%
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki miękkiego masła
3 łyżki cukru

+ 1 słoik (ok 300g) konfitur z czarnej porzeczki

+ do dekoracji:
toruńskie serca
astry
ziarenka kawy/kakao

biszkopt:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier. Następnie stale ubijając wprowadzamy po jednym żółtku. Pierniczki-toruńskie serca mielimy w blenderze na mąkę, wsypujemy do miski i mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Na wolnych obrotach miksera wprowadzamy mąkę z proszkiem. Gdy masa jest jednolita wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem. Gotowy biszkopt przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 160 stopni, funkcją grzania góra-dół. Studzimy na kratce. Zimny kroimy na 4 części.

krem:
Jajka, mleko, cukier, kawę i mąkę wkładamy do rondelka. Dokładnie mieszamy przy pomocy rózgi, następnie stawiamy na płycie i powoli podgrzewamy stale mieszając. Gdy masa się zagotuje – ładnie nam zgęstnieje tworząc krem. Tak przygotowaną masę studzimy. Następnie do robota planetarnego wkładamy masło/margarynę i ucieramy. Dodajemy po 1 łyżce kawowego kremu stale mieszając.

polewa:
Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i zagotowujemy.  Studzimy. Letnią polewą, polewamy tort.

składanie tortu:
biszkopt + konfitura porzeczkowa + krem + biszkopt + krem + biszkopt + konfitura porzeczkowa + krem + biszkopt + polewa czekoladowa.
Tort dekorujemy pierniczkami, żywymi kwiatami surowym kakao i ziarenkami kawy

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

KONKURS z okazji 2 urodzin bloga

KONKURS z okazji 2 urodzin bloga

Dokładnie 2 lata temu, 10/04/2016 pojawił się pierwszy wpis na moim BLOGU! Jako wesoła dwulatka, już pewnie stoję na nogach i zaczynam brać świat pełnymi garściami 🙂 – to był pyszny rok!     z tej okazji mam dla Was  konkurs w którym do wygrania […]

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]



20 thoughts on “tort piernikowo-kawowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *