Weekendowe menu z kwadratową patelnią WOOL Diamond

Weekendowe menu z kwadratową patelnią WOOL Diamond

Dobre garnki, patelnie i noże to podstawowe wyposażenie kuchni! Każda osoba gotująca z pewnością ceni sobie nie tylko estetykę kuchennego wyposażenia ale przede wszystkim funkcjonalność. W moim domu kuchnia jest najważniejszym miejscem. Przez to że jest otwarta na salon, stanowi epicentrum spotkań. Jest miejscem gdzie rodzą się nowe pomysły, gdzie wracamy do smaków dzieciństwa, gdzie zapachem przywołujemy wspomnienia. Bardzo cenię sobie jej funkcjonalne i eleganckie elementy, które bardzo ułatwiają mi gotowanie. Jestem wielką zwolenniczką symetrii. Urzeka mnie piękno które tkwi w prostocie, dlatego zastawa stołowa, garnki, patelnie i noże muszą mi się zwyczajnie podobać, a przy tym spełniać swoja funkcję w 200%.

Od ponad miesiąca jestem posiadaczką kwadratowej patelni tytanowej WOOL Diamond w rozmiarze 28×28 cm. Dlaczego takiej? Bo uwielbiam duże i wysokie patelnie do których się dużo się mieści! Bardzo lubię przygotowywać obiady jednogarnkowe lub takie które najpierw delikatnie podsmażam, a później całość zapiekam. Często zdarza się, że gotuje obiady dla Nas na 2 dni lub dla większej ilości osób, więc wysoka i duża patelnia sprawdza się idealnie!

 

Niesamowitą zaletą patelni tytanowych WOOL Diamond jest fakt, że można je używać na wszystkich typach kuchenek oraz myć w zmywarce. Kolejnym plusem jest system click-by-click dzięki któremu patelnia zajmuje o połowę mniej miejsca niż tradycyjne naczynia. Patelnia w zestawie posiada bardzo solidną pokrywkę z hartowanego żaroodpornego szkła, która jest przystosowana do użytkowania w piekarniku. Ze strony producenta dowiadujemy się, że odpinane rączki zostały tak zaprojektowane aby były w 100% bezpiecznie i nie odpinały się podczas przenoszenia patelni. Sa wykonane z materiału odpornego do 250`C i z powodzeniem zostały zarejestrowane w niemieckim Biurze Patentowym! Wg producenta korzyści jakie płyną z użytkowania patelni Wool Diamond to:

 

Zdrowie i wygoda – Nano kompozytowa powłoka w technologii „non-stick” czyni Nasze naczynia przyjaznymi dla przygotowywanych potraw i zawartych w nich witamin. Pozwalają przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go eliminować z wielu potraw.
Oszczędność – Naczynia DIAMOND LITE firmy WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)!
Trwałość – Specjalna szlachetna powłoka – ceramika tytanowo – diamentowa – zapewnia długą żywotność naczyń. Są one w dużo większym stopniu odporne na ścieranie niż inne markowe naczynia.
Gwarancja – Oferujemy 25-letnią gwarancję na równość dna, a także – wg standardów UE – 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty. Badania laboratorium technicznego oraz ciągłe kontrole jakości zapewniają patelniom wysoki standard.

Sklep Patelnie Tytanowe to wyłączny i oficjalny dystrybutor niemieckiej marki WOLL Cookware. Produkty te na rynku polskim znane są od ponad 10 lat. Naczynia niemieckiej firmy WOLL Cookware to nie tylko piękny design, ale przede wszystkim szybkie, zdrowe i bardzo przyjemne gotowanie. Marka Woll jest znaną i cenioną firmą niemiecką od 1974 roku.

A jak to wygląda faktycznie? Czy jest tak jak zapewnia nas producent?

Odkąd jestem właścicielką patelni, użytkuję ją bardzo intensywnie. Przygotowuje na niej dosłownie wszystko: od smażenia falafeli na głębokim tłuszczu, przez omlety przygotowywane z niewielką ilość masła, mięso smażone bez tłuszczu, popcorn, ultra cienkie naleśniki, duszone warzywa, dania jednogarnkowe i puchate pancakes. Muszę powiedzieć że jestem bardzo mile zaskoczona, gdyż dotąd żadna moja patelnia nie była tak uniwersalna w użyciu i zarazem doskonała w każdej dziedzinie. Aktualnie w swojej kuchni posiadam cztery różne patelnie, kwadratowa patelnia tytanowa WOOL Diamond jest piąta, ale przez ostatni miesiąc jedyna! którą używam. Ona jedyna jest mi w stanie zastąpić patelnię ceramiczną, teflonową, grillową i do naleśników do tego stopnia, że wszystkie w/w poszły w odstawkę do spiżarni. Niesamowitym plusem patelni jest grubość dna (8mm) przez co patelnia nagrzewa się dłużej niż teflonowa czy ceramiczna i doskonale trzyma ciepło. Smaży wszystko równomiernie (najbardziej nie lubię gdy smażę mięso, z zewnątrz jest spalone, a w środku jeszcze surowe). Moja patelnia waży 2600g i waga jej jest dużym plusem i jednocześnie sporym minusem. Plusy są takie, że świetnie utrzymuje ciepło, więc ugotowany i odstawiony obiad można swobodnie po 40 minutach zjeść bez odgrzewania ale minusem jest fakt, że bardzo ciężko podnieść ją jedną ręka z zawartością by np. swobodnie odlać nadmiar sosu lub przełożyć z niej coś do miski, ale wtedy z pomocą przychodzi mój mąż i on z dźwiganiem jej radzi sobie świetnie 😊

Specjalnie dla Was przygotowałam weekendowe menu, w którym prezentuję potrawy przygotowane tylko na kwadratowej patelni tytanowa WOOL Diamond. Pyszne dania na słodko i słono polecam szczególnie na wolny i leniwy weekend, gdy macie czas by przygotować je na świeżo i samodzielnie doświadczyć wspaniałości tego sprzętu.

Sobota:
Śniadanie: Dutch Baby z owocami lata
Obiad: patelnia drwala
Kolacja: gryczana pizza z patelni

Niedziela:
Śniadanie: babcine racuchy z jabłkiem
Obiad: Jesień na patelni czyli indyk z korzeniowymi warzywami
Kolacja: omlet

 

Zapraszam Was serdecznie!
________________________________________________________________________________

 

 

DUTCH BABY z owocami lata

2 jajka
100 ml mleka roslinnego
150 gramów mąki
1 łyżeczka erytrytolu lub innego słodzidła
1 łyżka klarowanego masła
maliny, figi i puder z erytrytolu (lub inne ulubione owoce)

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, funkcja grzania termoobieg. Na patelnię wkładamy masło i wkładamy ją do piekarnika aż masło się rozpuści. Jajka ubijamy z mlekiem, dodajemy mąkę i erytrytol. Masa ma być odrobinę gęściejsza niż ciasto naleśnikowe. Wylewamy masę na patelnię, wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut.
Podajemy z owocami i posypujemy  pudrem.

 

 

PATELNIA DRWALA porcja dla 2 osób

80g kaszy jęczmiennej
100g włoszczyzny pokrojonej (marchewka, pietruszka, seler, por)
5 kiełbasek śląskich
100g kurek
1 łyżka masła klarowanego
100-150ml wody
sól/pieprz/liść laurowy
natka pietruszki

Na patelni roztapiamy masło. Kiełbaski nacinamy i smażymy na gorącej patelni do zarumienienia. Gotowe zdejmujemy na talerz. Na patelnię dodajmy włoszczyznę i kurki. Chwilę smażymy. Dosypujemy kaszę, dolewamy wodę, dorzucamy liście laurowe, wkładamy kiełbaski i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. Gotowe danie doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.

 

 

GRYCZANA PIZZA Z PATELNI

150g mąki gryczanej
ok 1/2 szklanki wody
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ziół prawanskalskich
+
ulubione składniki na pizze, u mnie: ajwar, wędlina, ser, awokado, pomidor, kolendra

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy. Ciasto przypomina konsystencją ciasto na pierogi. Patelnie posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość patelni i wkładamy je za zimne dno. Ustawiamy średnią moc grzania i smażymy ciasto ok 3 minut. Gdy zaczyna pachnieć i robi się złote, odwracamy je na drugą stronę i na upieczonej stronie smarujemy ajwarem, układamy składniki na pizze i przykrywamy patelnię. Smażymy jeszcze ok 3 minuty. Gotową pizze posypujemy kolendrą.

 

 

_______________________________
BABCINE RACUCHY Z JABŁKAMI

2 jabłka
200 ml mleka roślinnego
1 jajko
200g mąki pszennej
1 łyżka erytrytolu lub innego słodzidła
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

do smażenia:  olej kokosowy lub olej roślinny

Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki racuchów wkładamy do miski i dokładnie mieszamy – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do tak przygotowanego ciasta, dodajemy pokrojone jabłka. Racuchy smażymy na rozgrzanym tłuszczu, podajemy posypane pudrem z erytrytolu lub z konfiturami.

 

 

JESIEŃ NA PATELNI czyli indyk z korzeniowymi warzywami – porcja dla 2 osób

300g polędwicy z indyka
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pieturszka
1 papryka
1 mały bakłażan
2 łyżki masła klarowanego
200ml rosołu
sól, pieprz, 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
natka pietruszki

Polędwicę przecinamy na wzdłuż na pół i przyprawiamy czubrycą. Masło rozgrzewamy na patelni i smażymy mięso z każdej strony do ścięcia białka. Tak przygotowane mięso zdejmyjemy z pateni. Na tą samą patelnię wkładamy pokrojone w ósemki ziemniaczki, pokrojoną marchewkę i paprykę w słupki i smażymy ok 5 minut na najwyższej mocy grzania. Na koniec dodajemy pokrojone bakłażany i mieszamy. Dokładamy mięso, całość podlewamy rosołem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni funkcja grzania góra/dół, na ok 20 minut (bez przykrycia). Podajemy posypane pietruszką.


 

OMLET

3 jajka
1/2 pomidora
1/2 awokado
kolendra
ajwar
sól/pieprz
1 łyżeczka masła klarowanego

 

Na patelni rozgrzewamy masło. W miseczce rozkłócamy jajka z solą i pieprzem, wylewamy je na gorącą patelnię. Zmniejszamy moc grzania, przykrywamy patelnię i smażymy aż omlet będzie ścięty (ok 3 minuty). Podajemy z pomidorem, awokado, ajwarem i kolendrą.

 

Jak widzicie patelnia jest w pełni uniwersalna i bardzo funkcjonalna. Jak wygląda jej mycie? To jest kolejny wielki plus! Na stronie producenta znajdziemy informację, że patelnię można myć w zmywarce – zupełnie nie ma takiej potrzeby 😊 bez względu na to co na niej rozbiłam: czy piekłam, czy smażyłam. Czy było to mięso, jajka, naleśniki czy zapiekanka, patelnię wystarczy opłukać pod bieżąca woda i przetrzeć papierowym ręcznikiem. Tyle!

 

Zupełnie obiektywnie – ja nią jestem zachwycona! I chętnie wymienię swoje stare patelnie na jedną czy dwie tytanowe w innych rozmiarach i kształtach, by mieć ich cały zestaw i nigdy więcej nie martwić się, że ta patelnia jest tylko do grillowania a ta tylko do naleśników – te patelnie są idealne do wszystkiego!

 

Wpis powstał przy współpracy

Wydrukuj



21 thoughts on “Weekendowe menu z kwadratową patelnią WOOL Diamond”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *