WARSZTATY kulinarne dla członków Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Lubaczów i uczestników Centrum Integracji Społecznej w Dąbrowie

WARSZTATY kulinarne dla członków Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Lubaczów i uczestników Centrum Integracji Społecznej w Dąbrowie

W ubiegłą sobotę miałam niesamowitą przyjemność prowadzić warsztaty kulinarne dla członków Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Lubaczów i uczestników Centrum Integracji Społecznej w Dąbrowie, które odbyły się w Świetlicy Wiejskiej w Szczutkowie (na Podkarpaciu), w ramach Projektu „NAWIGATOR – KOMPLEKSOWY PROGRAM WSPIERANIA ROZWOJU EKONOMII SPOŁECZNEJ” realizowanego przez PODKARPACKI REGIONALNY OŚRODEK WSPARCIA EKONOMII SPOŁECZNEJ (PROWES).

Celem projektu była wymiana doświadczeń kulinarnych, zaktualizowanie wiedzy i nabycie nowych umiejętności z zakresu sztuki kulinarnej i działalności gastronomicznej w oparciu o tradycyjne przepisy kuchni regionalnej, a ponadto zwiększenie aktywności społecznej i integracja uczestników warsztatów (źródło) organizatorką warsztatów była Pani Marta Dobrowolska.

Szczutków to mała wioska w województwie podkarpackim, ok 7 km od Lubaczowa – mojej rodzinnej miejscowości 🙂 więc gdy tylko dostałam zapytanie od Pani Marty o poprowadzenie warsztatów zgodziłam się bez wahania! 🙂

Dojeżdżając na miejsce (nawet gdybym nie wiedziała gdzie to dokładnie jest) nie dało się zabłądzić! Już od drogi pachniało szkloną cebulką i gotującymi się potrawami, które zwiastowały tylko jedno – czas zakasać rękawy!

Przygotowania do warsztatów poszły bardzo sprawnie, dzięki Paniom które tak chętnie pomagały i angażowały się w cały proces organizacji.

 

 

 

Kilkanaście minut po 15 zaczęliśmy warsztaty, których głównym tematem były PIEROGI! przyznam się szczerze, że odrobinę się obawiałam, ponieważ tak naprawdę, to od tych wspaniałych Pań to ja bym mogła uczyć się sztuki kulinarnej. Szybko okazało się, że co prawda Panie w domu pierogi robią, ba! lepią je w setkach na raz, to niestety nie mają czasu na zabawy i zdobienia gdy głodne wnuki i prawnuki przybiegają do domu, dlatego postanowiłam, że warsztaty te będą oparte właśnie na pracy z ciastem i ozdobnym lepieniu pierogów.

 

 

Część ciasta na pierogi była wyrabiana ręcznie, a część w robocie planetarnym. Farsze do pierogów były przygotowane już wcześniej by móc od razy przystąpić do lepienia, dlatego mogliśmy spróbować pierogów:

ruskich

z kapustą i grzybami

z kaszą gryczaną i twarogiem

z białym serem na słodko

 

 

Panie były zachwycone! Jedna ponad drugą pytały o różne sploty i falbanki, wspólnie ćwiczyłyśmy i odkrywałyśmy nowe sposoby lepienia!

 

 

 

 

Warsztaty zakończyły się wspólnym jedzeniem.

 

 

a wspaniałe Panie ze Szczutkowa (które angażowały się w organizację warsztatów) przygotowały dla Nas:

 kisiel z leśnych owoców z lanym ciastem

 

kotleciki gryczane z gulaszem i surówką

 

a z inicjatywy córki Pani Marty powstał pyszny deser z płatków owsianych, serka mascarpone, śmietany, malin i mięty

Rozmowom i śmiechom nie było końca 🙂

 

Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim Paniom za udział w warsztatach oraz Paniom, które były tak bardzo zaangażowane w organizację warsztatów – bez Was nie było by nic!

 

była to bardzo udana sobota!

 

******
zdjęcia: Tomasz Korzeniowski

Wydrukuj

Podobne wpisy

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

W ostatnim czasie miałam przyjemność uczestnictwa w warsztatach kulinarnych „Tradycyjnie smakuj życie” zorganizowanych przez producenta świeżych soków Victoria Cymes Sp. z o.o.  prowadzonych przez Sandrę Kotowicz – Top Chef. Warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy danie główne i […]

Pstrągi faszerowane fenkułem i cytryną z ziarnami kopru włoskiego i chilli – grill ZERO WASTE – relacja z warsztatów kulinarnych z TESCO

Pstrągi faszerowane fenkułem i cytryną z ziarnami kopru włoskiego i chilli – grill ZERO WASTE – relacja z warsztatów kulinarnych z TESCO

Ta wiosna jest dla mnie czasem szczególnym! Wiele zmian w życiu prywatnym jak i miłe spotkania w życiu blogera 🙂 Końcem kwietnia brałam udział w cudownych warsztatach grillowych TESCO, gdzie zgłębialiśmy sekrety kuchni ZERO WASTE tworząc tym samym wspaniałą historię pisaną smakiem. Spotkanie odbyło się […]



19 thoughts on “WARSZTATY kulinarne dla członków Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Lubaczów i uczestników Centrum Integracji Społecznej w Dąbrowie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *