Uwielbiam lato! za te wszystkie dobrodziejstwa które nam daje. Stragany uginają się od owoców i warzyw aż niemożliwe by przejść ot tak obojętnie i nic nie kupić 🙂
Zapraszam Was na doskonałe ciasto ze śliwkami!
bez mleka! bez masła! bez cukru!
przepis na keksówkę o wymiarach 11cm x 30cm
3 jajka
4 łyżki ksylitolu
150 ml mleka migdałowego (z kartonu)
100 ml płynnego oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki orkiszowej typ 2000
100 g mąki pszennej typ 2000
60 g mąki pszennej typ 480
+ 7-8 dużych dojrzałych śliwek
Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i ksylitol. W drugiej misce łączymy ze sobą mleko, jajka i olej kokosowy. Składniki mokre przelewamy do składników suchych i dokładnie mieszamy. Dno keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wlewamy do blachy i równo rozprowadzamy łyżką. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i układamy na górze ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy 60 minut (do suchego patyczka). Studzimy na kratce.
Ciasto ze śliwkami chodzi za mną od tygodnia…
Chętnie spróbowałabym Twojej wersji ,bez niczego’…
Zatem zapraszam! Częstuj sie przepisem 🙂
Jezeli to tak smakuje jak wyglada u Ciebie… To ja z checia pofatyguje sie po porcje 😉 a tak na powaznie..
Brawo 🙂 zdolniacha 🙂
Smakuje lepiej niz wygląda 🙂 ciasto zrobiło furore w domu i.zniknęło w mgnieniu oka 🙂
Rzeczywiscie ciasto musi byc doskonale
Oj jest! Polecam przepis 🙂
Mmmmm! Sezon na śliwki w pełni, więc trzeba korzystać! A to ciasto kusi bardzo!
Zapraszam! Czestuj sie przepisem!
A ja wczoraj upieklam kruche z jablkiem i śliwkami, uwielbiam śliwki i moglabym jeść je w nieskończoność 🙂
Ojjj znam to! Korzystam z sezonu ile mogę! 🙂
Bajka <3. Śliwki u mnie teraz non stop pojawiają się w przepisach 🙂 Zapisuję również ten !
Narobiłaś mi ochoty na kolejne ciasto ze śliwkami ❤️ a dopiero co robiłam tartę rustykalną. Trzeba korzystać z sezonu póki jest możliwość 😀
Faktycznie doskonałe! Prezentuje się obłędnie! No i teraz mamy najlepszy sezon na śliwki:)
wygląda na kawał dobrego ciacha! 🙂 śliwkowy sezon w pełni ;D