syrop i nalewka z PĘDÓW SOSNY

syrop i nalewka z PĘDÓW SOSNY

Syrop z pędów sosny to jeden z eliksirów które podawała mi mama jak byłam dzieckiem, gdy chorowałam. Pamiętam do dziś jego niesamowitą słodycz i sosnowo-żywiczny aromat.

Pędy sosny najlepiej jest zbierać w okolicach końca kwietnia i początku maja – ja często ze względu na długi weekend pędy zbieram w majówkę 🙂 Przyrosty powinny mieć jasnozieloną barwę i brązową, lepiącą się łupinkę. Najbardziej wartościowe części mają ok. 12 centymetrów – są najbardziej soczyste. Pędy sosny zbieramy w rękawicach, ponieważ na nich znajduje się żywica, którą bardzo ciężko zmyć z rąk. Pędów po zebraniu nie obieramy ale delikatnie otrzepujemy z owadów.
Zbierając pędy sosny musimy pamiętać o jednej BARDZO WAŻNEJ RZECZY
1 przyrost = 1 nowa gałązka
dlatego idąc na łowy warto znaleźć miejsce z większa ilością drzew, aby zerwać po kilka-kilkanaście pędów (zależnie od wielkości drzewa) z jednego drzewa.

z pędów sosny najpierw przygotujemy SYROP, następnie wykorzystując te same pędy przygotujemy z nich NALEWKĘ.

1 duży słoik
pędy sosny*
cukier*
spirytus lub wódka*

Słoik wyparzamy i wycieramy do sucha. Świeżo zebrane pędy sosny wkładamy do słoika warstwami – trochę je ugniatając i „dziabiąc” łyżką – puszczą nam wtedy więcej soku i zasypując cukrem: warstwa pędów – warstwa cukru – warstwa pędów – itd, na samej górze powinna być warstwa cukru. Słoik zakręcamy i odstawiamy na parapet w słoneczne miejsce na 4 -6 tygodni. Od czasu do czasu możemy pomieszać pędy lub wstrząsnąć słoikiem, by syrop mieszał się z cukrem. Gdy syrop jest już gotowy, zlewamy go do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i przechowujemy w piwnicy lub w pojemniku w lodówce (zimne i chłodne miejsce).

 

~pędy sosny zasypane cukrem~

 


~pędy sosny wyjęte z alkoholu~

 

Gdy syrop już czeka na okres przeziębień, my wkładamy z powrotem pędy do słoika (one stale są oklejone resztkami syropu, a na dnie słoika często zostaje cukier), zalewamy je spirytusem lub wódką tak by je przykryć, zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na ok. 4-6 tygodni. Po tym czasie zlewamy nalewkę do ciemnej butelki i przechowujemy z ciemnym i chłodnym miejscu.

 


~gotowa nalewka z sosny~

*bardzo ciężko jest określić jednoznacznie proporcje w gramach czy kilogramach. Ja gdy zbieram pędy, staram się mieć zawsze uzbieraną całą reklamówkę (taką jednorazową ze sklepu, gdy kupujemy warzywa lub owoce) i do takiej ilości dodaję ok 1-1,2 kg cukru, a później ok. 0,5 l spirytusu.

Wydrukuj


6 thoughts on “syrop i nalewka z PĘDÓW SOSNY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *