pierogi z JEŻYNAMI podane z kwaśną śmietaną i cukrem

pierogi z JEŻYNAMI podane z kwaśną śmietaną i cukrem

Obiad na słodko? Takie rzeczy tylko latem! Gdy stragany uginają się od sezonowych owoców i robiąc zakupy ciężko zdecydować się na jeden ich rodzaj 🙂

przepis na ok 25-30 sztuk

CIASTO:
250g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
szczypta cukru
2 łyżki oleju
ok 100ml gorącej wody

FARSZ:
jeżyny – ja wkładałam do pierogów po 2 sztuki , czyli zużyłam ok. 50-60 sztuk.

DO PODANIA:
śmietana 18%
cukier

CIASTO:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól (jeśli używamy białej soli, dodajemy jej mniej, ponieważ jest ona bardziej słona niż różowa himalajska), olej i jajko. Stopniowo! wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką ~ nie możemy wlać od razu całej wody, ponieważ każda mąką ma inną wilgotność i nie zawsze będziemy potrzebować całości ~Tak przygotowane ciasto rozpoczynamy wyrabiać dłonią, ugniatając je szybko i energicznie. Gotowe, bardzo ciepłe i elastyczne ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na stolnicę, aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.

FARSZ:
Jeżyny myjemy i oszuszamy

LEPIENIE PIEROGÓW:
Odrywamy kawałek ciasta (resztę ciasta zostawiamy zawinięte w folii, aby nam nie wyschło) i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na cienki placek. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy po 2 jeżyny i lepimy pierogi.

GOTOWANIE:
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżką oleju przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Ugotowane pierogi podajemy z kleksem śmietany i posypane cukrem.

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

Hit tego lata! Zajadamy się nimi w nieskończoność 😀 przepis na ok 20 sztuk. ciasto: 200 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju ok 100 ml gorącej wody farsz: 500 g świeżego bobu 300 g […]

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

W ubiegły piątek zostałam zaproszona przez Lenę i Bartka z bloga Przepisy Tradycyjne  na wielką pierogową ucztę, która odbyła się w Studiu Kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie, organizowana przez markę KAMIS. Lena z Bartkiem przygotowali pierogi z truskawkami, twarogiem i miętą, polane pysznym waniliowo-pieprznym sosem 🙂 […]



16 thoughts on “pierogi z JEŻYNAMI podane z kwaśną śmietaną i cukrem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *