zakręcone drożdżówki z MALINAMI

zakręcone drożdżówki z MALINAMI

Drożdżówki uwielbiam! Uważam że nie ma nic lepszego jak kawałek jeszcze ciepłej drożdżówki i kubek kawy 🙂

bez mleka! bez masła! bez cukru! 

przepis na formę o średnicy 21 cm – ok 10 zakręconych drożdżówek

CIASTO:
250g mąki
1 jajko
1 łyżka ksylitolu
20 g drożdży
1 łyżka skórki z pomarańczy
ok 100 ml mleka migdałowego z kartonu
30 g rozpuszczonej margaryny roślinnej lub innego roślinnego tłuszczu

NADZIENIE:
ok 300 g świeżych malin

KRUSZONKA:
1 łyżka mąki migdałowej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka ciepłej roślinnej margaryny

Mąkę i ksylitol wsypać do miski, dodać jajka. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże – wlać do pozostałych składników i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać skórkę z pomarańczy i roztopioną margarynę (nie gorącą!). Gdy wszystkie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Pozostawiamy na stolnicy około 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło, po czym ponownie wyrabiamy dłońmi. Gdy nasze ciasto zostało ponownie wyrobione, rozwałkowujemy je na duże prostokąt, smarujemy rozkłóconym jajkiem i rozkładamy równo maliny – zostawiamy ok 5 cm ciasta na końcu. Ciasto zwijamy w rulon. Gotową roladę, układamy sklejeniem do dołu i posypujemy mąką. Kroimy na 10 kawałków. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze zakręcone drożdżówki w formie kwiatuszka. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i wyrabiamy dokładnie palcami. Gotową kruszonką posypujemy zakręcone drożdżówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy ok 40-45 minut do suchego patyczka.

 

Wydrukuj



14 thoughts on “zakręcone drożdżówki z MALINAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *