pierogi z CZEREŚNIAMI podane z gorącą gorzką czekoladą

pierogi z CZEREŚNIAMI podane z gorącą gorzką czekoladą

Obiad na słodko? Takie rzeczy tylko latem! Gdy stragany uginają się od sezonowych owoców i robiąc zakupy ciężko zdecydować się na jeden ich rodzaj 🙂 Zapraszam Was na przepyszne, pachnące słońcem pierogi z czereśniami, podane z gorącą gorzką czekoladą!
Uwierzcie mi – poezja! musicie koniecznie spróbować 🙂

przepis na ok 25-30 sztuk

CIASTO:
250g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
szczypta cukru
2 łyżki oleju
ok 100ml gorącej wody

FARSZ:
czereśnie – ja wkładałam do pierogów po 3 połówki, czyli zużyłam ok. 38-45 sztuk.

POLEWA:
100g ulubionej gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego

CIASTO:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól (jeśli używamy białej soli, dodajemy jej mniej, ponieważ jest ona bardziej słona niż różowa himalajska), olej i jajko. Stopniowo! wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką ~ nie możemy wlać od razu całej wody, ponieważ każda mąką ma inną wilgotność i nie zawsze będziemy potrzebować całości ~Tak przygotowane ciasto rozpoczynamy wyrabiać dłonią, ugniatając je szybko i energicznie. Gotowe, bardzo ciepłe i elastyczne ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na stolnicę, aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.

 

FARSZ:
Czereśnie myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki.

 

LEPIENIE PIEROGÓW:
Odrywamy kawałek ciasta (resztę ciasta zostawiamy zawinięte w folii, aby nam nie wyschło) i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na cienki placek. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy po 3 połówki czereśni i lepimy pierogi.

 

GOTOWANIE:
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżką oleju przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

 

POLEWA CZEKOLADOWA:
Czekoladę wraz z olejem kokosowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

Kurczak pieczony na butelce piwa to sposób na pyszny i bardzo oryginalny obiad. Robi się go niezwykle łatwo a efekt końcowy wywołuje w oczach gości <wow> – nawet tych niedowiarków 🙂 przepis na obiad da 4 osób 1 kurczak zagrodowy (ok 1,4-1,5kg) 0,5l piwa w […]



21 thoughts on “pierogi z CZEREŚNIAMI podane z gorącą gorzką czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *