zapiekane CZEREŚNIE pod migdałową kruszonką

zapiekane CZEREŚNIE pod migdałową kruszonką

Uwielbiam owoce zapieczone pod kruszonką! Nabierają wtedy niesamowitej słodyczy i przenoszą oczami wyobraźni do świata idealnego 🙂 Zapraszam Was serdecznie zatem na wyspę soczystych czereśni!

 

przepis na 4 porcje:

czereśnie (ilość wg uznania)

kruszonka:
3 łyżki mąki migdałowej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka ciepłego masła

+ ulubione lody do podania

Czereśnie myjemy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Układamy w kokilkach do pieczenia lub w 1 dużym naczyniu. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i dokładnie wyrabiamy palcami – powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Gotową kruszonką posypujemy nasze czereśnie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i zapiekamy 20-25 minut aż nasza kruszonka się zarumieni.
Podajemy na gorąco lub na zimno – najlepiej smakują z gałką ulubionych lodów 🙂

Wydrukuj

Podobne wpisy

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

Hit tego lata! Zajadamy się nimi w nieskończoność 😀 przepis na ok 20 sztuk. ciasto: 200 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju ok 100 ml gorącej wody farsz: 500 g świeżego bobu 300 g […]

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, dżemy zrobione 🙂 Truskawki w sezonie jem codziennie! dodaje je do sałatek, zjadam same, wypijam w koktajlach, przygotowuję desery 🙂 zwyczajne TruskawkoweLove 🙂 Zapraszam Was zatem na pyszne i zdrowe muffiny 🙂 bez cukru! bez białej mąki! bez mleka! bez masła!  […]



7 thoughts on “zapiekane CZEREŚNIE pod migdałową kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *