Hit tego lata! Zajadamy się nimi w nieskończoność 😀
przepis na ok 20 sztuk.
ciasto:
200 g mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 łyżki oleju
ok 100 ml gorącej wody
farsz:
500 g świeżego bobu
300 g boczku wędzonego parzonego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
farsz:
Bób płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy na małym ogniu do miękkości (jak mamy młodziutki bób wystarczy gotować ok. 15 minut – im bób starszy tym gotujemy dłużej). Ugotowany bób studzimy, obieramy z łupinek i wkładamy do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do bobu – całość dokładnie rozgniatamy widelcem. Boczek kroimy na drobną kostkę i smażymy na suchej patelni na skwareczki. 3/4 boczku dodajemy do miski z bobem – 1/4 zostawiamy do podania. Całą zawartość miski doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, słodką paprykę, olej i jajko. Stopniowo! wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką ~ nie możemy wlać od razu całej wody, ponieważ każda mąką ma inną wilgotność i nie zawsze będziemy potrzebować całości ~Tak przygotowane ciasto rozpoczynamy wyrabiać dłonią, ugniatając je szybko i energicznie. Gotowe, bardzo ciepłe i elastyczne ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na stolnicę, aby odpoczęło.
pierogi:
Odrywamy kawałek ciasta (resztę ciasta zostawiamy zawinięte w folii, aby nam nie wyschło) i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na cienki placek. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżką oleju przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi z bobem najlepiej smakują SMAŻONE. Zatem tuż po ugotowaniu na patelni rozpuszczamy łyżkę klarowanego masła i smażymy pierogi na złoty kolor.
Wiolu, Twoje pierogi zapowiadają sie bardzo pysznie 🙂 Warto ruszyć do kuchni i pobrudzić się trochę mąką ;)))
Dziękuję Kochana! polecam spróbować <3
mniam! ale pyszności! 🙂
prawda! 🙂
Kocham pierogi z bobem i kozim serem.
Twoja wersja przede mną. A zapowiada się pysznie!
bób i kozi ser? to brzmi pysznie! 🙂
Wow jestem zaskoczona, to musi być niebiańsko pyszne. Zjadłabym bez wahania nawet 5 sztuk! Do syta!
były pyszne! Częstuj się zatem 🙂
No proszę bob, boczek i papryka, niespotykane połączenie ale bardzo smakowicie wyglada 🙂
były pyszne 🙂 spróbuj koniecznie!
Jaki cudny przepis <3 Jestem bardzo kreatywna w kuchni 🙂
Dziękuję Zuziu :* wyszły fenomenalne!
Jak to wyglada! Czuje zapach, tak smacznie sie na to patrzy 🙂 bede musiala sprobowac 🙂
spróbuj koniecznie! 🙂
Te pierogi musza byc rewelacyjne
są! spróbuj koniecznie 🙂
Super się prezentuje taki zielony farsz 🙂 Fajny pomysł na wykorzystanie bobu!
Dziękuję! 🙂
Kocham bób, ale jeszcze nie próbowałem takich smakowitości. Musi być pysznie 🙂
spróbuj koniecznie!
ciekawie wyglądają!
dziękuję 🙂
Świetne połączenie smaków! Muszę koniecznie zrobić je też u siebie 🙂
mam nadzieję, że będą Ci tak bardzo smakowały jak Nam! 🙂
O matko jakie to musi być dobre. Bardzo ciekawy pomysł na farsz. Jeszcze takiego noe jadłam. Nawet bobu w tym roku nie jadłam.
ojej! to musisz szybko nadrobić! 🙂 smacznego 🙂