paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

Hit tego lata! Zajadamy się nimi w nieskończoność 😀

przepis na ok 20 sztuk.

ciasto:
200 g mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 łyżki oleju
ok 100 ml gorącej wody

farsz:
500 g świeżego bobu
300 g boczku wędzonego parzonego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

farsz:
Bób płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy na małym ogniu do miękkości (jak mamy młodziutki bób wystarczy gotować ok. 15 minut – im bób starszy tym gotujemy dłużej). Ugotowany bób studzimy, obieramy z łupinek i wkładamy do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do bobu – całość dokładnie rozgniatamy widelcem. Boczek kroimy na drobną kostkę i smażymy na suchej patelni na skwareczki. 3/4 boczku dodajemy do miski z bobem – 1/4 zostawiamy do podania. Całą zawartość miski doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, słodką paprykę, olej i jajko. Stopniowo! wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką ~ nie możemy wlać od razu całej wody, ponieważ każda mąką ma inną wilgotność i nie zawsze będziemy potrzebować całości ~Tak przygotowane ciasto rozpoczynamy wyrabiać dłonią, ugniatając je szybko i energicznie. Gotowe, bardzo ciepłe i elastyczne ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na stolnicę, aby odpoczęło.

pierogi:
Odrywamy kawałek ciasta (resztę ciasta zostawiamy zawinięte w folii, aby nam nie wyschło) i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na cienki placek. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżką oleju przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi z bobem najlepiej smakują SMAŻONE. Zatem tuż po ugotowaniu na patelni rozpuszczamy łyżkę klarowanego masła i smażymy pierogi na złoty kolor.

 

 

Wydrukuj


Podobne wpisy

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

W ubiegły piątek zostałam zaproszona przez Lenę i Bartka z bloga Przepisy Tradycyjne  na wielką pierogową ucztę, która odbyła się w Studiu Kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie, organizowana przez markę KAMIS. Lena z Bartkiem przygotowali pierogi z truskawkami, twarogiem i miętą, polane pysznym waniliowo-pieprznym sosem 🙂 […]

dynia piżmowa faszerowana quinoa, szpinakiem, boczkiem i pieczonym czosnkiem

dynia piżmowa faszerowana quinoa, szpinakiem, boczkiem i pieczonym czosnkiem

Jesień w pełni a ja otaczam się sezonowymi dobrociami i korzystam z promieni słońca ile tylko mogę 🙂 Zapraszam Was dziś na obiad doskonały! Pyszna pieczona dynia, faszerowana samymi dobrociami! porcja dla 2 osób: pieczona dynia: 1 mała/średnia piżmowa dynia 4 łyżki oliwy z oliwek […]



26 thoughts on “paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *